Medlemsresa till Artemis och America´s Cup

KSSS arrangerade en medlemsresa till America´s Cup i San Fransisco den 11-16 september. Mer än 35 KSSS:are med ordförande Staffan Salén i spetsen fick ett fantastiskt mottagande av Artemis Teamet och vår systerklubb St. Francis Yacht Club.

Primus motor och arrangör var TP52 seglaren Lars-Ola Nordkvist tillsammans med USA-boende Sylvia Faison Wilkerson.  Lars-Ola och Sylvia gjorde ett strålande jobb med att planera och genomföra ett för medlemmarna fantastiskt arrangemang.

Veckan började med en rundvandring och uppvisning av Artemis basen i Alameda. Alameda, som ligger strax utanför San Fransisco, är en gammal övergiven Marinbas. Här hyr Artemis teamet en hangar som är stor som en fotbollsplan och som innehåller allt från kontor till gym och verkstäder.

Paul Cayard och Ian Percy som har lett Artemis teamet tog emot KSSS medlemmarna och berättade initierat om Artemis projektet och America´s Cup äventyrets både tragiska olycka såväl som heroiska insatser. Paul beskrev hur nu Artemis båten läggs i malpåse på basen i väntan på besked om vad nästa America´s Cup blir av. På rak fråga vad man förväntade sig svarade Paul att han tror att det blir fortsatta katamaraner även nästa gång men att de antagligen blir mindre än dagens stora 72 fotare.

Resan fortsatte med att KSSS:arna fick se America´s Cup seglingarna från en egen husbåt/klubbhus ankrad nära banan i hamnen bredvid St. Francis Yacht Club. Efter seglingarna fick gruppen igen träffa Paul Cayard, CEO för Artemis, som gick igenom och kommenterade seglingarna.

De följande dagarna fortsatte programmet med möjligheten att följa seglingarna från vår båt följt av Pauls genomgångar. En dag kom också Artemis besättningsman Rodney Arden över och berättade om seglingarna. Rodney som kommer från Nya Zealand är sen många år boende i Saltsjöbaden. En stor upplevelse för våra medlemmar att få lära känna denna kunniga världsseglare.

Programmet innehöll också gemensam middag på St. Francis Yacht Club, en fantastisk modevisning och cocktail med KSSS huvudsponsor Helly Hansen samt frukost med San Fransisco stad.

Resan avslutades storstilat med en härlig middag hos Sveriges Generalkonsul Barbro Osher med make Bernard. Barbro och Bernard (Barnie) har helhjärtat stöttat KSSS och den svenska America´s Cup satsningen. 

KSSS tackar alla resenärer och medlemmar samt alla de som hjälp till att göra denna resan till ett oförglömligt minne.

Johan Hedberg
Klubbdirektör