Nyheter

Nu går starten för största havskappseglingen

2013-06-30 - ÅF Offshore Race Klockan 11 går starten för årets ÅF Offshore Race, havskappseglingen runt Gotland och Stockholms nya folkfest.

I år är det rekorddeltagande med totalt närmare 300 båtar från 11 länder. Det är också rekord i antal åskådare. Under lördagen beräknades cirka 5 000 personer i timmen ha passerat bron till Skeppsholmen. I dag blir det fullsatt på åskådarplatser på Kastellholmen och Söders höjder.

Dagens starter på Strömmen mellan Kastellholmen och Fotografiska omfattar hela 14 klasser och 248 båtar.  Först iväg är de största och snabbaste båtarna med bland andra Blixt Pro Sailing, Avantime, Datacom och Europas största enskrovbåt, 100-fotaren Eisimit Europa som seglar under EU-kommissionens flagga. Det blir starter var tionde minut, som avslutas med den så kallade ”Antikrundan”, det vill säga de äldre, klassiska träbåtarna som till exempel Refanut, Regina och Britt-Marie.

Det är tredje året i rad som starten går från Stockholms ström. Det sker i samarbete med bland andra Stockholms stad som står för mycket av infrastrukturen i form av fem tillfälliga pontonbryggor, vatten och avlopp till seglarområdet, bredbandsuppkoppling etc. Finansborgarrådet Sten Nordin har varit drivande eftersom han menar att ett evenemang som detta både gör seglingen till en stor upplevelse och gynnar staden som destination.

Årets ÅF Offshore Race har fått stor uppmärksamhet, nationellt och internationellt. Ett tjugotal representanter för internationell dags-, fackpress och tv-kanaler finns på plats i land och ombord på ett par av båtarna. DN:s reporter Ulrika By är med på en båt med kvinnlig besättning. Hon kommer att blogga under hela tävlingen