Nyheter

Optimist VM avslutat

2013-07-26 - Träning Lång och tung resa. Ciao Italia! VM i optimistjolle avslutades igår och precis som 2012 svarade Singapore för en nästan osannolik prestation med placeringarna 1,3,4, 6:a individuellt.

De vann lagseglingen mot hemmanationen Italien efter en hård final. 

VM präglades av Oran som drev in varje eftermiddag med varierande styrka. Vinnarreceptet i de flesta racen var en bra start med möjlighet för snabbt slag till babord. Full fart mot berget och slag före lay-line för att kunna utnyttja högervridet. Enkelt ja. men samtidigt väldigt svårt. Med en medioker start blev man pressad att ta ett stick-slag åt vänster och sen var det kört.
Bäste svensk - precis som förra året blev Erik Nevhagen från RÖSS - som slutade 14.

För KSSS Emil Järudd och Fabian Bergman blev det en tung regatta. Ingen riktig ”edge” med båtfarten och svårt att komma iväg i starterna. Emil slutade 62a och Fabi 114.
Trots att världens 270 bästa seglare är med så är killarna besvikna.

I lagseglingen hade Sverige en bra chans men blev tyvärr bortdömda. Överklaga går inte vid direktdömning, så det blev snöpligt respass.

Riva del Garda visade upp fina förhållanden, stämningen var härlig och seglarna har fått med sig ett fantastiskt minne för livet. På hamnplan riggade SWE vid sidan av JPN, ANG, FIN och FRA!

För Emil och Fabi återstår lag-SM på hemmaplan men träningen tillsammans i 29er börjar nästa vecka. Jakten på Ida och Rasmus har börjat!