Nyheter

Oracle Team USA gör massiv comeback och vinner America's Cup

2013-09-26 - America's Cup Oracle Team USA vann den 34:e upplagan av America's Cup i det sista och avgörande 19:e racet mot utmanaren Emirates Team New Zealand.

Därmed vann teamet med 35-årige skepparen, Jimmy Spithill, med slutpoängen 9 - 8 i matcher.

Detta är andra gången som Oracle Team USA och Jimmy Spithill vinner America's Cup. Förra gången, i februari 2010 var han bara 30 år och blev därmed den yngsta skepparen att ta hem den 162 år gamla pokalen.

Den senaste veckan har Oracle Team USA stadigt förbättrat sin båtfart tills dess att de har kunnat foila på kryssen i 30 - 32 knop, en helt enastående prestation, som aldrig förr skådats i America's Cup.


Oracle Team USA drog ifrån på kryssen och utökade sin ledning på sista länsen. Foto: Martin Gilles-Raget

"Det har varit en fantastisk tävling" säger Jimmy Spithill, "vi slog från underläge och grabbarna har visat så mycket hjälrta. Ensam är du ingen, men ett team som detta kan få dig att bli stor. Vi hade kniven mot strupen när vi låg under med 8 - 1 men killarna tvekade aldrig. Tack till San Fransisco, detta är en makalös dag!" sa Spithill.

Oracle Team USA:s comeback utgör en av de mest makalösa i sportens historia. Eftersom den internationella juryn hade straffat teamet med två poäng var de tvugna att vinna 11 matcher för att få ihop sin a nio poäng. Senast i onsdags låg de under med 8 - 1. Utmanaren, Emirates Team New Zealand, hade då matchboll men försvararen Oracle Team USA vann då åtta matcen i rad.

"Detta var en fantasisk match mellan teamen", säger tävlingsledaren Iain Murray, som har varit involverad i America's Cup sedan 1983. I fallet där en båt kommer ikapp bakifrån, 3 - 1 som var fallet för Australia II 1983, så var det tvärtom nu. Då var det utmanaren som låg under och nu var det försvararen. Men till syvene och sist fick vi en otrolig serie mellan två fantastiska team, som kämpade hela vägen till slutet."

En miljon besökare kom till America's Cup byn på pir 27/29 och Marina Green sedan det öppnade den 4 juli och hundratusentals fler har kantat kustlinjen längs efter San Fransisco Bay för att få se en glimt av de flygande, foilande AC 72:orna.

/Svenska Seglarförbundet