Otrolig bra attack från Artemis Racing.

Charlie Ekberg nära skrällseger.

En lite för seg jipp på sista layline stjälpte Artemis Racing vinst chansen och  att gå vidare in i semifinalen imorgon. Inte många förväntade sig en så tät match i den skiftiga vinden både i styrka och riktning. Efter en bred separation redan på den första korta länsen fastnade Team Prada med Chris Draper som rorsman mellan två byar så Artemis Racing med Charlie Ekberg som rorsman gled förbi och kom runt styrbordsmärket i gaten och leder med två båtlängder. Plockar skiften grandios på andra kryssen, men får en hård mota strax vid kryssmärket och stannar helt även om det var på en tunn layline inför gaten. Eftersom Prada seglade med gennacker och vi körde med en code zero kunde Prada segla lite lägre och kom ikapp de 5 båtlängderna som de var bakom. Där kom den sega jippen och Artemis fick ett straff i en styrbord babord situation och matchen var förlorad.

Good spirit ombord och en bra ingång i första starten i fleetracingen kom killarna iväg sent , men kunde jippsätta direkt och kom runt mitt i fleeten. Det var viktigt att täcka upp högersidan på kryssen då 30 grader vriden, om än så puffiga var ett vinnande spår. Tyvärr var valet av kryssmärke en del i förlusten av en båt mot mål. En 6 kändes som en förlust.

Den andra seglingen kom killarna in sent i start eftersom bytet till gennacker började 8 minuter före start. Kom in i boxen när det var två minuter före. Det fanns inte så mycket att välja på. Just den approachen hade vi pratat mycket om att den inte fungerar. Tjuvstart och en lä lovart situation mot Team NZL gav dem två straff. Kom ändå bra runt första märket med ytterligare en jippsättning och var tillbaka i matchen. Ytterligare ett straff nere i länsgaten Team Oracle, men Slingsby valde andra gatemärket vilket gav nytt utrymme och fri vind för att sen nita Slingsby ytterligare än gång.  Sexa uppe vid kryssmärket igen, men valde vänster sida ner sista på länsen och fick en tung resa in till sista rundningen innan mål och tappade Oracle .Artemis 7a i mål.

Det känns som att vi har mer att hämta, säger Charlie. Jag har känt mig lugn hela dagen, men tempot intensiteten ombord är lite för hög för att få båten rätt positionerad. Av allt som hänt idag är dock resultaten ok, men det känns av vi kan bättre.

Imorgon fortsätter fleetracingen med två race med start live kl 15.05.

 /Björn Johansson

America’s Cup World Series Naples Championship Standings
(Provisional, after 2 of 7 scheduled races)
1. J.P. Morgan BAR (Ben Ainslie) – 21 points
2. Emirates Team New Zealand (Dean Barker) – 20
3. Luna Rossa Piranha (Chris Draper) – 18
4. ORACLE TEAM USA (Tom Slingsby) – 16
5. Energy Team (Yann Guichard) – 14
6. Luna Rossa Swordfish (Francesco Bruni) – 14
7. Artemis Racing White (Charlie Ekberg) – 11
8. China Team (Mitch Booth) – 7
9. HS Racing (R. Hagara/H.S. Steinacher) – 7