Nyheter

Snart drar Nordens största kappsegling igång!

2013-06-27 - ÅF Offshore Race Det är svårt att tro men här på Skeppsholmen är det ganska öde just nu. Inom 24 timmar kommer det att finnas över 250 båtar med besättning, gissningsvis över tusen personer som befolkar bryggor, stränder och tält.

Dock fattas just nu två saker: det som blåser och dom som ska använda blåsten. Alltså, vind och båtar. Men allt kommer att ordna sig.

Några kortfakta om årets upplaga av ÅF Offshore Race Round Gotland. Stockholms stad har stöttat tävlingen genom att lägga ut fem pontonbryggor. Det är tredje gången starten går från Stockholms Ström. Det nya inslaget ÅF Inshore Race, inomskärsseglingen på lördag, har samlat 44 anmälda. Årets havskappsegling runt Gotland går motsols, det vill säga man rundar Hoburgen från väster mot öster i stället för tvärtom som det varit de senaste åren. Några spektakulära båtar deltar, bland andra Europas största enskrovsbåt, 100-fotaren Esimit Europé med en 44 m hög mast. Den är tekniskt nytänkande med till exempel roder både fram och bak och en svängköl emellan. Team SCA kommer att delta med två Farr 45-or som är stripade och målade precis som tävlingsbåten kommer att se ut.

För deltagare och funktionärer höjs den gastronomiska kvaliteten genom att Operakällaren öppnar en tillfällig restaurang på området. För övriga intresserade går det att följa utvecklingen på vår hemsida. Där varvas nyhetsförmedling med aktuella intervjuer med tävlingsdeltagare, funktionärer och andra intressanta personer. Nytt för i år är också att det nu finns en app anpassad för iPhone (AppStore) och Android (Google Play). Den heter ”KSSS” och ger omedelbar tillgång till program, kartor, nyheter med mera.
Än ligger pontonbryggorna tomma men vänta bara…