SCA:s tjejbåt tävlar för första gången

Det globala hygien- och skogsföretaget SCA backar upp en kvinnobåt för Volvo Ocean Race 2014-15. En del av förberedelserna består i att tävla med en manlig båt och besättning (SCA Nature) och en kvinnobåt (SCA People) i årets ÅFOR.

Dessa båtar, nya Farr 45-or, bemannas av SCA-anställda från alla affärsområden och från hela världen – och med högst varierande seglarerfarenhet. Målsättningen har varit att få en så diversifierad besättning som möjligt.

Två av de svenska deltagarna är Åsa Dahlström och Catarina Wickström, båda vana J24-seglare. Dom berättar att det här är första gången som teamet samlas, träffar varandra och nu kunnat köra tre träningspass innan tävlingen.
– Vi har mest tränat manövrar och positioner och lärt känna båten, säger Åsa.

Båtarna kommer framöver mest att användas för kundmöten och för interna coachutbildningar.

Helen Moriarty, engelska, kommer från Devon och anmälde sig för deltagande som besättningsmedlem så fort hon fick höra talas om möjligheten.
– Jag har erfarenhet av att segla 30-50-fotare i engelska vatten och ombord kommer jag här att vara spinnakertrimmare. Nu ska det bli hemskt spännande att få ge sig ut i den svenska skärgården.

Ivette Perez från Mexiko hittade chansen via företagets intranät. Hon har inga direkta seglarerfarenheter tidigare men ville bli en del av den multinationella besättningen.
– Jag ska vara grinder ombord och det här blir en stor upplevelse för mig. Och så vackert det är med allt vatten kring Stockholm!

Båtarna tävlar i klass SRS A. Skeppare på SCA People är Bel Henry från Australien. Skeppare på herrbåten SCA Nature är Johan Larsson.