Seglingsdoldisen som vill göra guldsuccé i Rio

Han är en värmländsk doldis. Men om knappt fyra år kan han bli rikskändis - då är siktet nämligen inställt på en OS-medalj för seglaren Jesper Stålheim, 24.

- Jag har alltid sagt att 2016, då ska det bli guld. Så jag får stå kvar vid det då, skrattar Stålheim.

Han har seglat sedan barnsben. På gymnasiet bestämde sig Jesper Stålheim, från Hammarö, att han skulle satsa helhjärtat på seglingen.

Några år senare befinner han sig en bra bit mot sitt stora mål. Nu är han en av idrottarna som finns med i SOK:s topp- och talangprogram – något som innebär att han, på heltid, kan satsa på seglingen och mot drömmen i OS i Rio de Janeiro 2016.

– Det känns jättebra, hur kul som helst. Men på något sätt var det ganska väntat också. Resultatet som krävdes för att bli uttagen gjorde jag för längesedan, säger han.

Bidragen, som de aktiva i SOK:s topp- och talangprogram får, innebär att de kan satsa fullt ut på sin idrott utan att behöva vända på varenda krona ur den privata fickan.

– Det underlättar väldigt mycket. Men det som är den största skillnaden är att vi får en coach som vi inte behöver betala för. Vem det blir är ännu inte bestämt. Emil Cedergård (som också är en av laserseglarna i programmet) och jag kommer träna med Fredrik Lassenius i januari. Vi får se hur det blir, men det är en person som vi gärna tränar för.

Just nu rankas värmlänningen runt topp tio i världen i laserklassen. Men vägen fram till ett eventuellt OS är lång. I höst väntar EM och VM. Nästa år, 2014, är det dags för ett nytt VM innan ett par för-OS ska arrangeras i Riobukten.

– Just nu ligger jag i bra fas. Det tycker jag. Men det som är svårt att veta är vilka seglare som kommer fortsätta. Det som är lite synd är att det endast är en från varje land som får ställa upp i laserklassen på OS.

Just vattnet på OS i Sydamerika är något som bekymrar seglarna. Så även Jesper.

– Det är ju en bukt, Riobukten, och det är inte så bra vatten där. Det är tidvatten plus att det är väldigt strömt och en lätt vind. Det är flera länder som vill få seglingarna flyttade till en annan plats. Men det blir nog inget med det. Det är för mycket politik som styr, säger han och fortsätter:

– Men både 2014 och 2015 kommer det arrangeras ett för-OS. Det kommer bli intressant och viktigt. Men redan i sommar sticker vi till Rio för att känna på vattnet.

Sedan i somras bor Jesper i Danmark (Århus) tillsammans sambon Maiken. Seglarintresset fick han från sin mamma Marianne.

– Men det var inte förrän på gymnasiet, när jag bytte till seglargymnasiet i Ängelholm i tvåan, som jag kom på att jag verkligen ville satsa på seglingen. Att det blev just laser beror på flera faktorer. För det första så är det den billigaste klassen. För det andra så är det den båten som de flesta börjar tävla med efter juniorklassen. Så på något sett blir det ett naturligt steg att ta plus att det är den mest populära klassen. Det är den största OS-klassen och förmodligen den tuffaste också sett till mängden utövare.

• Vad har du för styrkor kontra svagheter?

Jesper blir tyst och eftertänksam.

– Det kan låta kaxigt och inte så ödmjukt. Men jag har inga svagheter, säger han och lägger snabbt till:

– Men inga styrkor heller. Jag är ganska jämn och är inte jättedålig på något men heller inte jättebra. Jag tror det är en ganska bra egenskap. Jag blir inte så beroende av vilka förhållanden som råder.

Den sjunde januari sticker Jesper tillsammans med sin klubb Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) och gör en kombinerad skidsemester/teambuildningresa hos ingen mindre än guldmedaljören Fredrik Lööf, som förra året köpte ett fjällhotell en bit utanför Lillehammer.

– Det ska bli kul. Jag och Fredrik är bekanta men jag känner hans gast Max (Salminen) bättre. Jag har varit nere hos dem i Italien några gånger. Fredrik är extremt strukturerad som person. Han skulle utan tvekan kunna säga exakt vad han ska göra fram till OS 2016. Han har koll på allt. Därför är det ganska roligt när man träffar Rasmus Myrgren (bronsmedaljör i OS i London) samtidigt som Fredrik. Rasmus vet inte ens vad hans ska göra nästa vecka. Han lever verkligen i nuet och de är varandras motpoler – det är lite roligt.

• Och vem av dem kan du identifiera dig bäst med?

– Jag är ett mellanting, utan tvekan.

• På fritiden då, vad gör du helst då?

– Fystränar! Men jag gillar att plugga intressanta kurser också. Jag brukar läsa några kurser då och då om det passar. Matte, ekonomi och statistik är jag rätt intresserad av.

I januari är det dags för Stålheims första tävling, världscupen i Miami. Sedan väntar ett fullspäckat år med både EM och VM.

• Visst, det är några år kvar till OS. Men vad är en rimlig målsättning för dig?

– Det är OS-guld, absolut. Det har jag haft som målsättning flera år tillbaka. Jag har alltid sagt att 2016, då ska det bli guld. Så jag får stå kvar vid det då, säger han med ett flin.