Svenska seglare i Youth Americas Cup

I september avgörs en av världens största och mest ärorika tävlingar i San Fransisco, USA – kappseglingen Americas Cup.

En nyhet i år är den ungdomstävling som avgörs dagarna innan den stora finalen. Tolv 45-fots katamaraner gör upp om Red Bull Youth Americas Cup.

Sverige kommer att ha en båt på startlinjen med KSSS-seglarna Charlie Ekberg (rorsman) och Niclas Düring (taktiker) som ansvariga ombord. Bakom projektet står Team Artemis som är en av utmanarbåtarna i Americas Cup, Göteborgsföretaget Berg Propulsion samt Sveriges största kappseglingsklubb, KSSS.

Besättningen består av sex personer och från början ansökte 75 svenska seglingsungdomar, mellan 19 och 25 år, om en plats ombord. Cirka 40 kallades till intervju och 20 har fått testsegla flerskrovsbåtar på Gardasjön i Italien. Nu är det nio unga seglare som ingår i ”Swedish Youth Challange for Red Bull Youth Americas Cup”.

Teamet leds av KSSS sportchef Björn Johansson och förutom stockholmskillarna Charlie och Niclas finns där ytterligare sju seglare. En tjej har lyckats slå sig in i gänget. Det är Sofie Düring från Stockholm. De sex övriga är Jonathan Ameln, Stockholm, Andreas Axelsson, Stenungsund, Arvid Bildh, Värnamo, Tom Gross, Stockholm, Nils Åkervall, Norrköping och Philip Carlsson, Onsala.

Redan nästa vecka kommer Charlie Ekberg och Niclas Düring att sättas på tuffa prov då de seglar Team Artemis AC45:a i det som kallas Americas Cup World Series och som varit förtävlingar till Americas Cup under mer än ett år. Tävlingen avgörs i Neapel 16 till 21 april och är den sista i serien. För de två unga svenska seglarna är det en stor chans, ära och givetvis ett enormt äventyr att få segla i en av världens tuffaste regattor.

Förutom AC World Series ska ”Swedish Youth Challange” senare under våren och sommaren 2013 kappsegla flerskrovsbåtarna Seacart26 och M32 och delta i regattor runt om i Norden.