Vindarna ska bära Jesper till ny framgång

Under året har han bland annat tagit en världscupseger och ett EM-brons som han rankar väldigt högt. Nu börjar det dock dra ihop sig till säsongens stora mål för laserseglaren Jesper Stålheim, 25.

Nämligen VM i Oman i mitten av november.

– Målsättningen är att komma topp fem, säger Hammarökillen.

OS-bronsmedaljören Rasmus Myrgren har lagt karriären på hyllan. Nu är det Hammaröbördige Jesper Stålheim som har axlat rodret som den främsta laserseglaren i Sverige.

I september vann han EM-brons i laserklassen i Dublin – en medalj han rankar högre än EM-silvret han norpade 2012. I år har han även hunnit med att vinna en världscuptävling i Miami och i mitten på oktober blev han utsedd till årets seglare av Svenska seglarförbundet.

– EM-bronset rankar jag väldigt högt. I år var nästan hela världseliten där plus att jag seglade väldigt bra. Allt gick bra förutom det sista racet. Det var mycket som fungerade som det skulle och jag gjorde inte så många misstag, trots att det var ett svårseglat vatten, säger han.

För närvarande är Stålheim rankad fyra i världen i laserklassen och säsongens stora mål närmar sig; nämligen laser-VM i Oman, som går mellan 18-24 november.

Redan i dag sätter han sig på en flight till Oman.

– Nu handlar det om att träna och ladda inför VM. Vi får våra charterbåtar (på VM måste samtliga seglare chartra likadana seglingsbåtar) på torsdag och sedan är det bara att börja träna, säger värmlänningen och fortsätter:

– Vi vet inte hur varmt det kommer vara där heller. Mycket handlar om att acklimatisera sig. Lära sig vindarna och så. Vad jag har hört så är det lätta och stabila vindar. Det är sjöbris som kommer utifrån och som inte vrider så mycket.

• Hur påverkar de förutsättningarna dig?

– De passar mig inte så bra skulle jag säga på förhand. Om jag får välja förhållanden så skulle jag inte välja den typen av vindar.

Det är inte särskilt mycket som talar för att Stålheim och hans konkurrenter kommer ha särskilt mycket mer att göra än att träna och tänka segling under den kommande uppladdningsveckan. Hotellkomplexet och seglingscentrat ligger nämligen intill vattnet – sedan är det bara öken.

– Det finns inget runtom, vad jag har fått berättat för mig. Det är bara flera kilometer sand.

• Hur har du tänkt fördriva tiden?

– Jag kommer att ta med mig flera böcker och filmer. Det kommer att bli speciellt. Vad jag kommer att läsa och titta på? Bra fråga. Men jag kommer kolla igenom Entourageserien i alla fall.

Temperaturen som råder just nu i Oman är runt 30 grader.

– Vi får se hur det påverkar. Men det beror på hur hög luftfuktighet det är. Är det exempelvis 30 grader i Miami så kan det vara rätt svettigt. Men jag tror att klimatet i Oman är rätt torrt, så jag tror inte det kommer störa en så mycket.

• Vad har du hört om Oman?

– Inte så mycket. Det ska vara lätta vindar och varmt, det är typ det jag vet.

Laser-VM avgörs genom att man seglar två race varje dag i sju dagar. Först är det fyra kvaldagar och efter den fjärde dagen delar man in den bästa tredjedelen i en guldfinal, den näst bästa tredjedelen i en silverfinal och så vidare.

Förutom Stålheim så är även hans träningskompis Emil Cedergårdh uttagen till VM. Det är de två som ska representera Sverige. Stålheim har deltagit i fem VM. Hans bästa placering är en tolfteplats – en notering som han tänkt bräcka ordentligt i år.

– Inför säsongen sa jag att jag ville komma topp fem på VM. Så jag får stå fast vid det. Om de förhållanden jag tror kommer att råda, så skulle jag nog kunna vara nöjd med en topp 8-placering också. Men målet är topp fem, då följer jag min plan.

De främsta konkurrenterna heter Robert Scheidt, Brasilien, och Tom Burton, Australien. Den sistnämnda är även känd för att vara riktigt vass i lätta vindar.

– Jag har gått och längtat efter VM så det ska bli jättekul att det drar i gång snart, säger Stålheim.

• Efter VM, vad händer då?

– Jag bor i en resväska mestadels av tiden. Men man kan väl säga att jag bor på Hammarö så då kommer jag vara hemma i en dryg månad. I januari drar jag iväg till Australien, det är väl nästa grej.

/Anna Lindbäck -  Värmlands Folkblad