Nyheter

Det räcker med två

2013-06-28 - ÅF Offshore Race Varför vara 5-6 personer i en Gotland Runt-besättning när man kan vara två? I SRS, klass DH är det nästan 40 deltagande båtar – men besättningen består bara av två personer.

I årets segling kommer långväga gäster, ända från Luleå. Vi har träffat Stefan Johansson, skeppare och Jan Espling, gast på 36-fotaren "Tess". Båten är en Sweline 36 byggd 1990 i Luleå. Konstruktör: Tord Gustafsson. Jan och Stefan kappseglar flitigt och har erfarenhet från bl.a. OK-jolle VM, X-99 VM, Gotland Runt, Fastnet race och Brändströms minne. De tog en vecka på sig att komma ner till Stockholm och är vana vid att segla double handed.

– Vi kör i 1 till 1,5 timmarspass och har vant oss vid den dygnslunken, säger skepparen Stefan. Han berättar också att han och Jan i allmänhet föredrar double handed eftersom de känner varandra väl och hanterar båten på samma sätt.

Men varför bara två man på en lång havskappsegling – det blir ju dubbelt så jobbigt än om man är fler?
– Nej, svarar skeppar Stefan, vi trivs på det här sättet. Det tar ingen tid att fixa fram en besättning och så får man ju segla så mycket mer!