ÅF Inshore Race bjöd på spännande segling

ÅF Inshore Race blev en rafflande succé. Vind fanns, publik fanns, och rent sportsligt blev det tätt, utmanande och roligt. En perfekt genomkörare inför den stora utomskärskappseglingen i morgon.

Det 73 båtar starka startfältet gav sig iväg från Stockholms ström med första start 12.00. Drygt 25 av de 73 dubblar, dvs. kommer även att köra ÅF Offshore Race.

En stor nyhet för året är att både start och målgång sker i centrala Stockholm. Starten gick utanför Kastellholmen och efter en skärgårdsbana på cirka fyra timmar kom båtarna tillbaka till stan igen. Snabbast runt banan blev Klabbe Nylöf som med sanslösa 2,32 i mättal på M32:an Audi Ultra Sailing Team tog en komfortabel "line honour".

Men segling är ju en handikappsport och att segla snabbast behöver inte innebära att man seglat bäst. I multihullklassen var det dock så. Bland flerskrovarna vann Audi, följd av NEC Ultra plus. Bronspengen knep Gill.

Den stora klassen, SRS, mönstrade namnkunniga båtar som Vindile, Amarone och DataCom bland de 48 som startade. Klassen stod också för matchen i matchen, tjejerna mot killarna. SCA med varsin enkönad besättning på två båtar, People och Nauture. Tjejerna på People gjorde en perfekt start och killarna på Nature fick direkt se deras akterspegel. Något att jaga. Fruktlöst. Tjejerna seglade in på en 15 plats, och killarna på plats 16.

Vann gjorde skönheten Malin. En SK30:a byggd 1984. Skeppare Martin Klinga. Tvåa kom Pro4U, en First 36,7a med Patrik Forsgren som skeppare. På tredje plats seglade Amarone in med Jonas Wiström bakom rodret.

Classic-klassen vanns av Andreas Lauritzen i Gerdny. Gerdny är en SK95 byggd efter ritningar av Erik Salander. Göteborgsbyggda Ingun III med Gunnar Lindberg som skeppare kom tvåa och den tyngsta båten i klassen, havskryssaren Ballad, kom trea.