ÅF Offshore Race 2014 är igång!

I närvaro av cirka 20 journalister från svenska och internationella media hölls en inledande presskonferens på eventområdet.

KSSS informationsansvarige Mats Olsson höll i trådarna och välkomnade de huvudansvariga för evenemanget, trafik- och företagsborgarådet Ulla Hamilton, huvudsponsorn ÅF:s koncernchef Jonas Wiström och KSSS´ ordförande Staffan Salén. I årets upplaga deltar 40 utländska båtar från tio nationer och totalt 300 båtar med cirka 2000 seglare ombord.

Ulla Hamilton menade att huvudskälet till att staden Stockholm stöttar ÅF Offshore race är att det ger en möjlighet att delta i ett evenemang som lyfter fram Stockholm och bygger ett starkt varumärke. Hon tycker att ”seglingen har flyttat in i stan och gör den mer levande”. Hon ser segling som en långsiktig sport att satsa på och kan peka på tidigare evenemang där staden deltagit, som till exempel Tall Ships Race och etappmål för Volvo Ocean Race 2009. ”Jag gillar när det blåser, även utanför politiken och segling är ett nytt sätt att marknadsföra Stockholm”.

Det är fjärde året i rad som konsultföretaget ÅF sponsrar tävlingen. ”Vi satsar mycket på sport och idrottare för att segling och företagande har vissa gemensamma nämnare, till exempel att träna ledarskap och team building.” Det säger ÅF:s koncernchef Jonas Wiström för att förklara koncernens engagemang i havskappsegling. ”Vi väljer avsiktligt kända idrottsmän och –kvinnor att stötta för det är ett bra sätt att attrahera potentiella anställda och att få umgänge med kunder och leverantörer. Vi använder sportstjärnorna bland annat för att påverka attityder och värderingar, tala mer om prestationer än om resultat.”Jonas Wiström med båt kommer att delta i årets tävling, för övrigt nionde gången han tävlingsseglar runt Gotland.

Staffan Salén, KSSS´ ordförande konstaterade att årets tävling blivit ”slutsåld”: ”Vi blev tvungna att sätta lapp på luckan och kunde inte ta in fler deltagare. Det är synd – men det är också ett kvitto på att vi hittat rätt form på tävlingen”. Gotland Runt inleddes 1937 med start och mål i Visby och under årens lopp har tävlingen haft många skepnader. ”Nu vill vi göra seglingen mer medial och publikvänlig och med start på Strömmen kan vi också ge våra sponsorer ett mervärde.”