Alla pratar väder och vind

Man kan ju som bekant inte hoppa med en båt. Det gäller att ha båten där vinden är, och vädret är som alltid en storsnackis inför en havskappsegling som ÅF Offshore Race.

Ralf Aspholm, totalsegrare i 2013 års upplaga, menar att en bra väderman/taktiker är A och O.

- Förra årets seger får till stor del tillskrivas Roger Nilson, som vid ett avgörande tillfälle gorde ett vägval som innebar att vi hitade vind där ingen annan gjorde det. I vårt team på DataCom har vi studerat vädret med ökad intensitet den senaste veckan, och just nu ser det ut att bli kryss hem vilket passar oss bra. Men det är ett lotteri, allt kan hända.

I skrivande stund lyser solen över såväl trä- som plastbåtar som anländer till bryggorna vid Skeppsholmen. ÅF Inshore Race, inomskärsracet på lördagen, ser ut att få hyggligt väder med mestadels uppehåll och sydöstlig vind på runt 8 meter per sekund.

Söndagen däremot, då det stora fältet av segelbåtar likt frustande fullblodsaraber ska släppas iväg, blir av allt att döma en småregnig historia. Svaga vindar på runt 3 meter per sekund i syd-sydöstlig riktning.

Ut till havet kommer båtarna någon gång på natten till måndag - och på havet kommer måndagen att innebära en hygglig bris runt 10 meter per sekund. Efter det blir det bara gissningar just nu.

- Prognosen är väldigt osäker, och det blir till att ha minutkoll på vädret. Vi har en övergripande strategi, och en uppfattning om hur det kommer att bli, men beredskap för att vara flexibel och ändra sig kommer att vara viktigt, säger Ralf.