Andrea Holm KSSS fyra och bästa dam vid vindsurfing-VM

Efter fem intensiva dagar vid vindsurfing-VM i Kona-klassen i Islamorada, Florida, slutade Andrea Holm, KSSS på en total fjärdeplats när seglingarna avslutades under onsdagseftermiddagen.

Mästerskapet avgjordes under tolv seglingar. Andrea lyckades vinna tre av dessa och var mycket nära en medalj. Vann gjorde svenskamerikanen Rasmus Sayre (17 år).

- Jag siktade högre. Mitt mål när jag kom hit var medalj men jag är ändå väldigt nöjd med tanke på förutsättningarna. Det var hårdvind nästan hela mästerskapet och mina bästa förhållanden är när det blåser något mindre, berättar Andrea.

Totalt ställde närmare hundra seglare upp i VM-seglingarna från tretton länder och fyra kontinenter vilket gör det till det största Kona-mästerskapet hittills. Konkurrensen i toppen var knivskarp med flera olympier och ett stort antal världsmästare från olika vindsurfingklasser på startlinjen.

I denna konkurrens lyckades Andrea knipa en total fjärdeplats och blev med det bästa dam. Efter sig i resultatlistan hade hon bland annat Dominique Vallée från Kanada som bland annat vunnit panamerikanska mästerskapen i OS-klassen RS:X.

Andrea Holm har genom sin fjärdeplats befäst sin position som en av världens bästa damer i bankappsegling i vindsurfing. Tidigare i somras vann hon silver vid Kona-EM och förra året var hon en försmädlig tjuvstart från att vinna VM-guld.

Årets världsmästare i Kona-klassen blev 17-årige Rasmus Sayre från Martha’s Vinyard på amerikanska ostkusten. Han har dubbla medborgarskap och en svensk mamma som tävlat internationellt i vindsurfing för Sverige.

Silvret vanns av den danske vindsurfinglegenden Tim Aagesen medan bronset plockades hem av Rasmus pappa Nevin, med en lång internationell vindsurfingkarriär bakom sig och ett flertal VM-guld i raceboard-klassen.

Kona One är en av världens snabbast växande entypsklasser. Damer och herrar seglar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt.

Resultat