Nyheter

Artemis Racing gav våra juniorer chansen.

2014-08-22 - Kappsegling Det blev en stor utmaning för våra bästa 49er seglare att få vara helproffs under 10 dagar i Marstrand och VM i RC44.

Det var spännande att få frågan av Iain Percy,som är skipper på Artemis Racing, om jag kunde ta ut några bra juniorer för RC 44 VM i Marstrand. Genom att jag följer våra hårt satsande OS klasseglare tätt, var det inget snack om att föreslå Gustav Pettersson och Marcus Anjemark, som seglar  49er  till vardags. Här nedan kommer en rapport från killarna hur  det kändes att får vara "heltidproffs på riktigt " under 10 dagar.

Gustav och Marcus är också två av de killarna som passar in perfekt åldersmässigt inför framtida uppdrag i Youth Americas Cup 2017 sammanhang och Artemis Racings satsning på ett "Internal Youth Program." men mer om detta i en annan artikel.

Gustav och Marcus berättar: 

"När vi fick frågan att vara med och köra RC44 i Marstrand med Artemis tvekade vi inte en sekund utan tackade givetvis ja direkt och var otroligt laddade inför äventyret på Marstrandsfjorden i mitten på Augusti.

Artemis valde att ställa upp med två båtar, Artemis racing och Artemis racing youth, vi seglade tillsammans med skeppare Gustav Lidvall, Nathan Outteridge, Iain Jensen, Anthony Nossiter, Max Salminen, Andreas Axelsson. Det var otroligt roligt och inspirerande att träffa dessa meriterande och duktiga seglare som man nu skulle tävla tillsammans med.

Vi var där några dagar innan och testade båten samt lärde oss om de positioner som vi skulle ha under regattan. Fullt team var vi först dagen innan regattan, så det första vi gjorde tillsammans var att segla tune-up-racet.

Marcus fick möjligheten att köra ”bow”, dvs huvudansvaret för att genakern är redo för att hissas, inte är tvinnad och att den kommer upp och ner ur luckan som det ska. Gustav var längre bak och ansvarade för focktrim samt hjälpte till att förbereda manövrar.

Första dagen seglade vi Matchracing, vi seglade ganska bra och upprepade aldrig samma misstag vilket var vårt mål för regattan. Vi lärde oss mycket av alla manövrar och bjöd flera av teamen på en god match. Vi avslutade dessutom dagen med en seger mot Penisula Patrolium.

Vi hade sedan fyra dagar med fleetracing, det var oftast mycket vind som toppade på 32 knop, även om vi mot slutet hade ner mot 10knop. Vi fick således testa olika vindstyrkor och i kombination med de stora vågorna på Marstrandsfjorden spenderade vi länsarna med att försöka surfa, precis som i en 49er eller annan jolle. Det är var en härlig känsla att i en 44 fot lång båt nå en toppfart på nära 25 knop under några undanvindar. Manövrerna blev bättre under regattan, farten var otroligt bra och vi var med flera gånger i toppen. Tyvärr lyckades vi trassla till det för oss och fick en del straff vilket gjorde att resultatet är sämre än prestationen. Vi slutade på en 10:e plats av 12 stycken båtar.

Stämningen i teamet var otåligt god och vi mycket hjälp av de erfarna seglarna på Artemis Racing, varje dag var det samling som avslutades med teammiddag och vilket gjorde att vi fick bra kontakt och hade otroligt roligt. Efter att ha testat på ”proffslivet” i 10 dagar kan vi lugnt meddela att det är minst lika bra som man trott, rekommenderas!

/Björn Johansson