Bacchant först till Sandhamn

Klockan 05:22 på onsdagsmorgonen blev skärgårds 75:an Bacchant första båt över mållinjen i Classic klassen – och även första båt till Sandhamn i årets ÅF Offshore Race.

– Vi har haft en fantastisk resa. Jag har seglat många Gotland Runt men aldrig så här varierande. De prognoserna vi fått har varit ”vi vet ingenting”. Vindarna har snurrat runt och vi låg i princip helt stilla i 17 timmar, berättar Magnus.

Bacchant var först över mållinjen cirka 35 minuter före Ballad som trodde att de skulle bli först, eftersom de inte fick rapporter om Bacchants framfart. Och inte heller ombord på Bacchant hade de någon aning om hur de låg till.

– Vi visste inte om vi var först eftersom vi har haft problem med vår AIS. Det här var en kul överraskning, säger Magnus.

Bacchant har seglat många tävlingar runt Gotland men det var mer än 40 år sedan. 1976 såldes hon till USA och förra sommaren hittade Magnus henne i USA och köpte hem henne till Sverige.

Bacchant byggdes på Neglingevarvet 1936. Och det sägs att denna 64:a fot långa båt är byggd i Hondurasmahogny från ett enda träd.

– Det stämmer. Till och med jollen är byggd av samma träd, säger Magnus.

Förutom Magnus Adlercreutz så består Bacchants besättningen av Jesper Siöberg, Carl-Johan Yxfeldt, Klas Johansen, Gustaf Nordbäck, Johan af Sandeberg och Tue Beijer.