Björn Österberg & Co vinner Nordiska Mästerskapen i Express

I helgen har det seglats Nordiskt Mästerskap i Oslo i regi av Oslo Seilforening med hela 109 båtar på Oslofjorden inklusive Kung Harald.

Trots tidvis mycket lite vind genomfördes 4 heatseglingar och en guldfinal. Bästa av alla seglade SWE 2003 på Scania som blev Nordiska Mästare på 10 poäng med serien 5, 1, 1, (10) och 3 i finalen. Besättningen från Duvnäsvikens Marina bestod av Björn Österberg som rorsman, Peter Thorwid som taktiker, Caroline Säwensten på fördäck, Johan Säwensten som trimmer och Jon Fangel på mast.

Tvåa i mästerskapen på 20 poäng blev göteborgsbåten SWE 2015 Henry Lloyd med Stefan Falkenberg & Co som besättning.

Trea och Norsk mästare på 21 poäng  blev NOR 600, team Baghdad, med Kristian Nergaard  & Co ombord.

Fyra kom Kung Harald på 21 poäng tack vara en perfekt genomförd guldfinal som kungen vann. Grymt bra av en 77-årig monark ombord på Expressen Fram XVII. Fram XVI är en TP52a!

Regattan var den genom tiderna klart största entypsregattan för kölbåtar i Norge med totalt ca 450 seglare.

- Så otroligt skönt att sådär 35 år efter min första tävling i Express att ta hem ett stort mästerskap, säger Björn Österberg. Vi har haft en fantastisk stämning ombord och verkligen kämpat hårt i varje delsegling. Vår plan med att vara fem ombord har visat sig mycket framgångsrik, avslutar Björn.

Övriga KSSS båtar: SWE 2002 kom 12a, SWE 41 kom 32a och SWE 528 kom 34a.