”Broschyrföre” på Baggen när 99:e upplagan av Salsjöbadsregattan seglades

Kunde det bli bättre? Nej, inte om du frågar KSSS dynamiske ordförande Staffan Salén.

- Lördagen var fantastisk. Rena broschyrföret hela dagen, och troligen en av de bästa dagarna jag någonsin haft på Baggensfjärden. Söndagen innebar något mer oförutsägbara vindar, men allt i allt en otrolig premiär!

Måhända spelar resultatet in en aning i den entusiasm Staffan förmedlar. Tillsammans med kusinen Patrik och rorsman Olle Jo Johansson vann man den största klassen. LUMME seglade in som etta i det 15 båtar starka startfältet.

- Det var oerhört bra arrangerat. Att segla sex klasser på samma bana kräver sin organisation.  Hatten av för tävlingsledningen med Bertil Grandinson i spetsen.

Bertil var själv nöjd.

-  Jag är väldigt nöjd. Seglarna var imponerande disciplinerade för att vara tidigt i säsongen.

Tittar vi hur resultaten blev klass för klass så visar det sig att det blev jämt och spännande.

Drake – Som ett sätt att motivera deltagare lottades en magnumflaska Pol Roger ut till klassen med flest startande båtar. Det blev MING och Jacob Wallenberg som fick denna extra premie. I seglingen fick de dock se sig placerade på den försmädliga fjärdeplatsen, på samma poäng som trean, men med färre spikar. Trea blev i stället Nanna med Jonas Wahlström bakom rodret. Peter Bergman seglade bra och hans Linda kom tvåa på 19 poäng. Överlägsna segrare i drakklassen blev LUMME, som med 11 poäng satt nivån för resten av säsongen.

Express – Två priser delades ut. Duvnäsvikens Marina fick se sig slagna med fyra poäng. Snabbast var Skumpan och Ronny Gustavsson med besättning.

Folkbåt – Sjöjungfrun trivdes bra på Baggen. Donald Bratt tog två spikar och totalt 10 poäng. Två poäng efter seglade Marelin med rorsman Hans Torlén in.

Neptun – Två båtar dominerade helgens seglingar. Det var till slut Passepartout som var strået vassare än Blå af Avund, två poäng efter.

Smaragd – Johan och Johan, båda från Trälhavets Båtklubb gjorde upp om segern. Det blev Fellbom i sin Maskros som tog hem segern två poäng före Carstam i Dusk to Dawn.

X-35 – Om Drakarna var flest båtar så var det flest seglare på X-35:orna. Det belönades med utlottning av Evert Taube-bok som delades ut av bankappseglingskommitténs ordförande Patrik Salén. 35 seglare samlade klassen. På banan seglade Nautiska med Douglas Eklund fantastiskt och vann. Nästan lika fantastiskt seglade Dynamant med rorsman Per Tengå, ett poäng efter.

Summa summarum: Vi kunde inte önska oss en bättre 99:e upplaga av Saltsjöbadsregattan. Fantastiska förhållanden, bra organisation, lyckliga seglare. Nästa år seglas Saltsjöbadsregatta numero 100 – boka plats i tid, för med årets upplaga i ryggen finns det risk för utsålt.

Resultat alla klasser...