Fem KSSS seglare med i SOK Utmanarsatsning.

Det blev inte helt oväntat många KSSS seglar som får chansen och fler skall vi bli.

SOK ger klartecken för åtta utmanare

På SOK och Svenska Seglarförbundets Hemsida kunde vi idag läsa att KSSS får med fem seglare av de åtta i programmet och det står fler och bankar på dörren.

Nedan kan du läsa hur programmet skall genomföras, där vi kommer att köra våra andra juniorer som har lika hög potential i exakt samma anda, men inte kom med i denna uttagning.

Vi har saxat följande:

Åtta unga seglare är nu klara för Sveriges Olympiska Kommittés, SOK:s, Utmanarsatsning. Genom att bland annat utveckla sin träning och kapacitet är målet att de tillsammans med 200 andra idrottare på fyra år ska ta sig in i SOK:s Topp och talangprogram, 2020 vara olympier och ta OS medalj 2024.

– Vi är glada och stolta över de här åtta utmanarna som hittills klarat uttagningskraven och blivit en del av SOK:s Utmanarsatsning. Uttagningen skapar också förutsättningar för oss att ta fram en struktur för de seglare som har ambitionen att nå den yppersta elitnivån i framtiden, säger Marit Söderström Nord som är projektledare för Utmanarsatsningen.

De uttagna seglarna är:
Marcus Anjemark 21 år, KSSS 49er
Celina Burlin 16 år HjBK, E-jolle
Vilma Bobeck 16 år BOOSS, E-jolle/Laser Radial
Emil Järudd 16 år KSSS, 29er
Fritjof Hedström 20 år GKSS, 49er
Gustav Pettersson 21 år KSSS, 49er
Rasmus Rosengren 19 år KSSS, Nacra 17
Ida Svensson 17 år KSSS Nacra, 17

Utveckling av hemmaträning står i centrum
Utmanarprogrammet drar igång efter sommaren och kärnan i programmet är att utveckla träning och kapacitet. Seglarna får bland annat stöd att se över sin hemmaträning, verktyg för uppföljning av träning och tävling, hjälp att göra årsplaner på kort och lång sikt och delta i obligatoriska fystester ett par gånger per år. SOK samlar årligen utmanarna för fystester och uppföljning på ett Youth Olympic Camp. Men det finns också motkrav.
- Kravet på utmanarna är att de gör jobbet och över tiden visar på en kapacitetsutveckling både när det gäller det fysiska och seglingsmässiga och internationella resultat, säger Marit.

Samlad bedömning av olika urvalskriterier
SOK:s krav på uttagningen har varit tydlig, att utmanarna på fyra år ska nå SOK:s Topp & Talangprogram, att 2020 vara olympier och 2024 ta medalj. De seglare som nominerats är mellan 16-21 år vilket innebär att de 2024 är mellan 26-31 år.
– Det är där vi ser att världseliten i segling ligger åldersmässigt när de tar sin första medalj. Vi vet att det tar tid att bli olympier och att få tar medalj på sitt första OS, säger Marit Söderström Nord.

Varje utmanare tas med på sina egna meriter och det är individer och inte besättningar som tas ut. Det är en samlad bedömning av olika bitar såsom meriter, seglingsmässiga kvaliteter, utvecklingskurva, inställning, driv men även fysiska förutsättningar.
– Eftersom OS är målet och vi idag vet vilka OS-klasserna är 2024 måste utmanarna har grundförutsättningar att nå kraven på längd och vikt och de höga fysiska kraven som ställs, säger Marit.

Ingen gräddfil till OS-nominering
SOK betonar att detta inte är någon gräddfil till Topp & talangprogrammet utan att samma resultatkriterier gäller för alla, oavsett om man är i talangprogrammet eller inte. De ser också gärna att de medverkande specialförbunden tar in fler i programmet med egna resurser.
– Vår målsättning är att vi genom projektet ska kunna erbjuda bra verktyg till fler elitseglare som har drivet och viljan att förverkliga sina OS-drömmar, säger Marit.

Här följer en kort presentation av de åtta seglarna. En närmare presentation kommer i höst.
Gustav Pettersson 21 år KSSS 49er
Gustav Pettersson seglar tillsammans med Marcus Anjemark för andra säsongen i 49er efter att ha gått Motala Seglargymnasium våren 2013. I deras bästa stunder börjar de kunna konkurrera med de bästa i världen och kan om allt går rätt väg kan de nå sin första guldfinal och komma bland de 25 bästa på ISAF VM till hösten

Marcus Anjemark 21 år, KSSS 49:er

Marcus Anjemark seglar tillsammans med Gustav Pettersson för andra säsongen i 49er efter att ha gått ut Motala Seglargymnasium våren 2013. I deras bästa stunder börjar de kunna konkurrera med de bästa i världen och kan om allt går rätt väg nå sin första guldfinal och komma bland de 25 bästa på ISAF VM till hösten.

Rasmus Rosengren 19 år KSSS Nacra 17
Rasmus toppade rankinglistan i E-jolle 2013 samtidigt som han tillsammans med Ida Svensson började med 29er. En brant utveckling gav ett silver efter en stark insats på ISAF Youth Worlds 2013. Nu har de båda tagit klivet till Nacra 17 och efter en strukturerad träningsperiod gjorde de internationell debut under Kieler Woche och tog sig överraskande till medaljfinal. Med fortsatt träningsintensitet och utveckling kan det bli Rasmus och Ida som ser till att Sverige får en OS-plats i Nacra 17 under höstens VM i Santander.

Ida Svensson, 17 år KSSS Nacra 17
Ida seglade framgångsrikt E-jolle 2013 och började samtidigt tillsammans med Rasmus Rosengren segla 29er. En brant utveckling gav ett silver efter en stark insats på ISAF Youth Worlds 2013. Nu har de båda tagit klivet till Nacra 17 och efter en strukturerad träningsperiod gjorde de internationell debut under Kieler Woche och tog sig överraskande till medaljfinal. Med fortsatt träningsintensitet och utveckling kan det bli Rasmus och Ida som ser till att Sverige får en OS-plats i Nacra 17 under höstens VM i Santander.

Emil Järudd 16 år KSSS 29er
Emil är en av dem som sticker ut i en framgångsrik Optimistgeneration de senaste åren. Han visar en stark drivkraft och struktur att utvecklas och prova nytt. Tillsammans med Fabian Bergman har han snabbt lärt sig skiff och tvåmansbåtssegling och de har tagit den svenska platsen till ISAF Youth Worlds i 29er. Blåser vindarna deras väg kan det bli medalj. Emil börjar till hösten på Motala Seglargymnasium.

Vilma Bobeck 16 år BOOSS E-jolle/Laser Radial
Vilma debuterade i E-jolle 2013 och med sitt fokus och driv har hon etablerat sig bland topp 10. Hon började på RIG Motala hösten 2013 och dubblerade med Laser Radial under våren. Med snabba utvecklingssteg är hon nu i nationella toppen och mycket pekar på att vi har ett hett medaljhopp till ISAF Youth Worlds 2015.

 Vi skall göra allt vi kan från vår sida i KSSS att minst dessa seglare skall matchas in i framtida OS lag. Hoppas du hänger med.

Björn Johansson