Höstcupen på Baggen

Under lördagen seglades Höstcupen med fyra klasser, Drake, Express, X35 samt SM i J80 på Baggensfjärden i sommarlikt höstväder.

Seglingarna sköts på morgon upp på grund av att vinden lyste med sin frånvaro. Samtliga deltagare seglade ändå ut förhållandevis tidigt och väntad in vinden, som kom och första starten kunde ske utan för långa dröjsmål. Fram på förmiddagen började vinden fylla i rakt söderifrån med upp till 4  -5 m/s mot de utlovade 3 m/s - till allas glädje.

Under dagen vred vinden 20 grader fram och tillbaka och vägvalen blev desto mer utmanande för seglarna. Trots många starter - totalt 16 - var det bara en tjuvstart. På det stora taget var dagen bra och seglingarna fair för samtliga seglare.

Vinnare i Drake blev Lumme med Olle Johansson som skeppare, samt Patrik och Staffan Salén. Andra platsen tog Lea V med Gutta Johansson samt Danne Walker och OS-guld medaljören från OS i Sidney 2000, Magnus Liljedal. 

I Express vann Scania med skepparen Björn Östberg som lyckades med att, som enda båt, spika samtliga fyra seglingar i sin klass under dagen.

Ungdomarna på Nautiska tog hem segern i X35 under skeppare Douglas Eklund.

SM i J80 avgörs i morgon söndag, då ytterligare tre seglingar ska seglas. För tillfället leder Heavy Duty med Pontus Törnlund. Hack i häl efter Heavy Duty, med en poängs skillnad, ligger Happy med Johannes Berg, något som bådar för en spännande dag i morgon. 

Då ska även ett värlsdrekord i bankappsegling försöka göras på Baggensfjärden, då  Bart’s Bash ska seglas. KSSS är en av för stunden 613 klubbar runt om i världen som deltar i Bart’s Bash, en bankappsegling till minne av Andrew “Bart” Simpson som tragiskt omkom ombord på den svenska America’s Cup båten “Artemis”.

Caroline Broms