Järudd/Bergman och Holm topp 10 på ISAF Youth Worlds

Det blev två fina resultat på årets ISAF Youth Worlds genom 29er paret Emil Järudd och Fabian Bergman, KSSS som slutade 8:a och RS:X seglaren Andrea Holm, KSSS som slutade 9:a.

Saxat från Svenska Seglarförbundets hemsida.

Nästan 70 nationer och 370 seglare deltog i årets ISAF Youth Worlds i portugisiska Tavira, vilket var det högsta antalet någonsin.
– Konkurrensen var den hårdast tänkbara och de flesta nationerna ser ISAF Youth Worlds som den viktigaste ungdomstävlingen och är väldigt väl förberedda, säger Anders Perols som tillsammans med Karin Söderström coachade det svenska laget.

29er seglarna Emil Järudd/Fabian Bergman, KSSS placerade sig 8:a och RS:X seglaren Andrea Holm, KSSS placerade sig 9:a vilket är mycket bra med tanke på tiden de har haft i respektive klass.
- De har alla tre stor kappseglingserfarenhet men kort tid i sina respektive klasser vilket märktes när det blev ovana förhållanden. Att snabbt ställa om och anpassa teknik, trim och inställning kräver rutin och erfarenhet. Men utvecklingskurvan under tävlingen var otroligt bra och seglarna kommer hem som mer kompletta och rutinerade seglare än innan de åkte, säger Anders Perols.

Det var kul att få uppleva OS känslan och att man bara tävlar mot det bästa. En från varje nation. Det märktes att det vi var väldigt jämna och ett misstag kostade så oerhört mycket. Det var en rolig regatta att segla, även om jag hade hoppats på ett bättre resultat, säger Emil.

De seglare som tog medaljer har med få undantag flera år i klassen. Många är med i ISAF Youth Worlds för tredje eller till och med fjärde gången.
– Nyckeln till framgång är med andra ord att tidigt börja segla i den klass man vill vinna, säger Anders Perols.

VM:et präglades av lätt till mellanvindar som kom sent på eftermiddagarna. Det blev mycket väntan och långa dagar och seglarna var ibland ute på banan tills mörkret kom. Det var först sista dagens seglingar som bjöd på vindar upp till 20 knop.

Flest deltagare hade Laser Radial med 57 killar och 48 tjejer och fast Simon Lundmark, Borstahusen SS och Johanna Bergquist, Hjuviks BK är rutinerade seglare och hade förberett sig väl lyckades de inte riktigt nå de resultat de hoppats på.
- Vi är nöjda med två topp 10-placeringar och att vi blev bästa nordiska nation trots minsta truppen, avslutar Anders Perols.