KSSS Blogg: Äntligen!

Efter ett av de mest utdragna ÅF Offshore Race/Gotland Runt i mannaminne kunde vi på Ballad inte utan viss förnöjelse konstatera att vi lyckades vinna Classic-klassen eller antikrundan som den också kallas.

Väderprognoserna har varit både omväxlande och måttligt pricksäkra under racet, mycket beroende på det ostadiga väderläget med avsaknad av tydliga tryck.

Avgörande för utgången för oss i år var hemfärden från Visby. Vi tog oss ut mot Gotska Sandön på jakt efter mera vind och bättre vinkel. Efter att ha legat stilla i några timmar söder om Sandön kom det helt plötsligt en svag, svag västlig bris som sedan byggde. Hux flux var vi uppe i 6-7 knops fart vilket höll hela vägen in i mål. Lustigt (beroende på vem man frågar) nog fick inte båtarna väster om oss (hela fältet utom Pasha och Elske som var på vår kant) den västliga brisen.

Vi väntade på att brisen skulle dö men den höll alltså. Nu var både klassvinst och line honours i sikte. När vi närmade oss Alma såg vi att Bacchant rundade precis före oss. De hade inte synts på AIS:en så vi blev överraskade. I gengäld skulle de ge oss en hel del tid så klassvinsten kändes inom räckhåll.

Väl i hamn vidtog en nervös väntan på resten av fältet och då särskilt på de båtar som varit på vår kant, Pasha och Elske. Som tur var för oss höll vi undan och Pasha slutade 2:a och Elske 3:a.

Som vanligt får man konstatera att skall man vinna sin klass i ÅF Offshore Race krävs förvisso bra segling men också att ha lite stolpe in i avgörande lägen, det hade vi i år!

Slutligen fordras ett bra gäng ombord och det hade vi med farbror Christer i spetsen. Tack för 3 trevliga och spännande dygn på havet!

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet