KSSS Blogg: Välkommen till högsäsongen!

Nu är seglingssäsongen äntligen igång på allvar och det märks naturligtvis i KSSS verksamhet. Seglarskolorna har kört igång, första Lökholmslägret började den 13:e juni och första konfalägret den 17:e.

Kanske är det här det viktigaste vi gör i Sällskapet, att lära nya generationer att segla. Vilka frihetsgrader öppnar sig inte för den som lärt sig att hantera en båt på ett ansvarsfullt sätt? Kan man därtill få lära sig att kappsegla i någon utsträckning så har man kommit in i en sport som man faktiskt kan utöva väldigt långt upp i åldrarna (ta till exempel Pelle Gedda som gjorde mos av allt motstånd i drakklassen på även upp i 75-årsåldern, gärna med den jämnårige Nisse Skaar på fördäck). Vi hoppas att ni som har barn i läger i sommar också låter dem komma till seglingsträningarna när de kör igång i höst!

Själv hade jag vår yngste i Piratseglarskola i Ranängen för någon vecka sedan, ett brilliant arrangemang under bland andra elitseglaren Fanny Baumanns säkra ledning. Barnen hade kul och fick börja i C55:orna tillsammans med en instruktör. För de som ville fanns sedan möjligheten att segla optimistjolle, något som alla ville göra eftersom det var val och inte tvång, mycket listigt genomfört (det är väl inga barn som läser detta?! :-) 

Och så är kappseglingssäsongen sedan länge igång. För egen del följde vi upp en mindre lyckad insats vid EM i Drake i San Remo med en betydligt bättre Saltsjöbadsregatta. Roligt att notera var att deltagarantalet ökade och att organisationen av regattan var helt prickfri trots att det var 6 klasser igång samtidigt på samma bana. Därtill har Vårrullen och Sandhamn Open avhållits liksom ett antal jolleseglingar. 

Nu stundar också det som är KSSS största evenemang för året ÅF Offshore Race. I skrivande stund ser anmälningsläget bra ut, i stort lika många båtar som förra året i ÅFOR och betydligt fler båtar i ÅF Inshore Race. Därtill lär arrangemanget på land inne i Stockholm bli det bästa hittills. För den seglingsintresserade är det måste att komma förbi någon under torsdag till söndag i nästa vecka (26/6-29/6). Nu håller vi tummarna för bra väder så borde vi kunna slå förra årets besökarsiffra på 160.000 personer bara på Skepps- och Kastellholmen. 

Slutligen vill jag flagga för att familjeeskadrarna i år kommer att segla dels till Åland och dels till Öland, vill man hänga med kan det finnas någon plats kvar.  Ett perfekt sätt att få ut hela familjen på havet!

Med tillönskan om en fantastisk sommar i seglingens tecken.

Staffan

Läs mer om Ordförande har ordet