KSSS framtid tog plats i Kiel

Fin avslutning på en utslagsgivande vecka i Kiel. Våra yngre Nacraseglare Ida Svensson och Rasmus Rosengren gjorde det som många drömmer om. Komma till medaljrace i sin första Europacup.

Det visar att vi kommer att ha en konkurrensmässig båt i framtiden. Den nya båttypen på OS programmet med obligatorisk mixed besättning. En utmaning som skapar en total komplexitet. Motståndet i Kiel var lagom hög nivå för en första känningen på hög olympisk seglingsnivå. Träningen på hemmaplan, i Skåne och i Danmark hela våren har givet en bra grund att stå på. Nu måste vi växla upp med mer segling mot andra båtar för att sen växla upp med segling mot bättre båtar internationellt. Det känns viktig att vi matchar vår yngre seglare för en lång och stabil framtid. Närmast kommer Ida och Rasmus segla sitt första mästerskap i Nacra i södra Frankrike
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström kom tillbaka lite i dagens medaljrace med en femte plats. Viktigt att få en bra genomkörare, trots att vi inte haft precis det materiel som vi önskade, säger Anton. Detta gör oss ändå stärkta inför EM i Aten en vecka.
Julia Gross och Cissi Jonsson fick en tuff början i de byiga och hårda förhållandena i början på veckan, men avslutade med ett gott resultat i sista seglingen. Tjejerna är nu på väg till Finland för sitt EM som startar i början av juli. Tjejerna görs sällskap av Johanna Sommarlund/ Therese Antman och våra 49er killar Gustav Petterson/Marcus Anjemark
Bland våra laser killar blev det en hård fysisk vecka. Det fanns två VM biljetter att seglas om, där vår Claes Törnsten gjorde en stark insats och visade verkligen fysisk form det första tre dagarna. De borde hållit när det blev Baggen förhållanden de sista dagarna, men det smet in lite för många svenskar. Jesper Stålheim hade redan en plats till VM i Santander. Vår yngre genreration i Lukas Bergman fick känna på riktigt motstånd bland ”män” men med två ”blackflagg i försöken, räckte det inte till mer en femma i silverfleeten. Även vår ”oldie” Urban Nyhammar tog för sig, men konstaterade att fysiskt var han lite efter.
Kieler Woche i sitt bästa slag. Regn, blåsigt, byigt halv kallt, lite solsken och en tävling som hade allt. Bra, utslagsgivande. Precis som det alltid brukar vara. De bästa vinner och vi kommer tillbaka.
KSSS barometern Slutresultat i Kiel:
10. Ida Svensson/Rasmus Rosengren Nacra 17
10. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström 470
17. Julia Gross/ Cissi Jonsson 49er FX
29. Claes Törnsten Laser S
52. Lukas Bergman Laser S
56. Urban Nyhammar Laser S

/Björn Johansson