KSSS seglare på ISAF:s U VM i Portugal

Det blev en oväntad öppning.................

Saxat från SSF:s hemsida:

Igår gick första start i årets ISAF Youth Worlds i Tavira på portugisiska sydkusten. Årets lag präglas av träningsflit, driv och vilja att utvecklas vilket skapar positiva förväntningar.

Efter två framgångsrika år för Sverige på ISAF Youth Worlds med guld i Laser Radial 2012 genom Julia Carlsson, GKSS och silver i 29er 2013 genom Ida Svensson och Rasmus Rosengren, KSSS ser ännu ett svensk lag fram emot att ge juniorvärldseliten en match.
– Det är ett härligt lag med ambitiösa seglare som brinner för seglingen och som dessutom inte ser ISAF Youth Worlds som en slutstation. I Tavira har de möjlighet att få värdefull erfarenhet för framtiden och samtidigt en chans att visa vad de kan och sätta världens bästa i sin åldersgrupp på plats, säger Marit Söderström Nord som är ansvarig för juniorsegling och talangutveckling på Seglarförbundet.

14-18 juli seglas upp till 13 race på tre banor. Förutom de klasser som Sverige deltar i ingår även 420 och katamaranen SL16. Anders Perols och Karin Söderström leder årets lag som består av: 

RS:X Andra Holm, KSSS 18 år
Andrea var vann JSM i Kona One 2013 och golvade även senioreliten (mixed) på SM. Sedan november har hon pausat skolan och satsat heltid på att komma in i OS-klassen RS:X som också seglas på ISAF Youth Worlds. Det har varit tufft och krävande med den nya betydligt mer fysiskt krävande RS:X brädan men bjuder Tavira på vindar i lätta och mellanvindregistren kommer konkurrenterna att få se upp för denna starka lättviktare.

29er Emil Järudd/Fabian Bergman, KSSS båda 16 år
Emil och Fabian är två framgångsrika Optimistseglare som snabbt klättrat upp på utvecklingstrappan i 29er klassen. De har knäckt koden hur man tar sig an en ny klass och snabbt utvecklas tillsammans i tvåmansbåt. En fjärdeplats på EM blev det i Kiel i slutet på juni och i lätt/mellanvindregistren får världseliten skärpa till sig om de ska hänga med Emil och Fabian. 

Första dagens seglingar blev en fantastisk seglingsdag, men lite rostigti resultatskörden. Båda KSSS båtarna är med efter två seglingar där Andrea ligger 12:a efter första dagen och Emil och Fabian ligger på 14:e totalt. Vi håller tummarna och det är många seglingar kvar........................

gm Björn Johansson