Lördagen inget för söndagsseglare i helgens optikval

I helgen seglades regionskval i optimist. 68 förväntansfulla ungdomar fick dock se lördagen blåsa bort. Men det dåliga vädret var som bortblåst till söndagen, då tre race á cirka 40 minuter kunde genomföras.

– Det var kontrasternas helg. 18 meter i topparna på lördagen, nästan ingen vind på söndagen. Det enda konstanta var ungdomarnas glädje och goda humör, säger Fredrik Liljegren som projektledde optikvalet. 

Det var inget svårt beslut att ställa in lördagsseglingarna. 12-15 meter per sekund i medel, och riktigt ordentliga toppar på 18-20 meter per sekund. 

– Det är såklart trist att det inte blev någon segling, men samtidigt så medförde det att ungdomarna fick tillfälle att umgås socialt i den nyrenoverade Sjövillan som vi hade som bas. Vi fixade hamburgergrillning och stämningen var mycket god. Jag fick till och med höra att det var den bästa regattan hittills efteråt!  

Söndagen var lika fattig på vind som lördagen var rik. En arrangörsinsats av rang var nödvändig. Ställa in? Nej, här gällde att hitta vind. Efter en snabb avsökning av Baggen fann man den. Utanför Moranviken. 

– Det var en fantastisk insats av alla inblandade. När vi väl funnit vinden blev det en extremt snabb banläggning utanför Moranviken, säger Fredrik. 

De tre racen kunde genomföras med korta pauser emellan. 

– Vinden, vårt element, snurrar, vrider, kommer och går. Det är segling. 
Hur gick det då? Jo, KSSS millenieskiftesfödde Ludvig Lindqvist seglade jämt och fint. Två femteplatser och en andraplats gav segern på 12 poäng. Rasmus Granzin, BOO SS, kom strax därefter med två spikar på var sin sida om en fjortondeplats. Trea blev Olof Swedberg, KSSS, på 21 poäng.