OS formatet fastställt

Format och kontinentala kval till OS 2016 var de frågor som skapade mest intresse när ISAF:s årsmöte avslutades i helgen.

Men över 200 motioner och en rad andra frågor diskuterades och beslutades med syfte att ta seglingen framåt.

Medaljraceformatet för 49er och 49erFX klassen på OS har diskuterats sedan 2012 och var det hetaste diskussionsämnet under konferensen med en lång debatt i kommitteer och framförallt Council där slutstriden hölls. Åsikter från press/media, från seglare, coacher debatterades i kombination med de svåra förutsättningarna i Rio att få till många seglingar i ett kort tidsfönster. Beslutet blev till sist att behålla formatet från London med ett medaljrace som räknas dubbelt.

Kontinentala kval till OS 2016
Ett av de viktigaste besluten för seglingens överlevnad som OS-idrott var beslutet om kontinentala kval. Kravet från IOK är tydligt att seglingen måste säkerställa att idrotten skall spridas och fler länder från hela världen skall få chansen att tävla på OS genom att kval hålls på respektive kontinent.

Det europeiska kvalet kommer att hållas på Trofeo Princesa Sofía, Palma de Mallorca i mars/april 2016 och är sista chansen för de europeiska seglarna att ta nationsplatser till OS 2016.

Sammanslagningen mellan ISAF och IFDS
Sammanslagningen mellan ISAF och International Association for Disabled Sailing, IFDS är nu klar. Samgåendet syftar att bättre tillgodose behov och intressen för seglare med funktionsnedsättning. Den Disabled Sailing Committee som nu startats kommer bland annat att ansvara för Paralympics inklusive events och utrustning samt IFDS World Championship.

ISAF Youth Worlds
Corpus Christi, Texas, USA kommer att vara värd för 2018 ISAF Youth Worlds.

Följande events och utrustning beslutades att gälla för 2017 års ISAF Youth Worlds:
Boy's One Person Dinghy - Laser Radial
Girl's One Person Dinghy - Laser Radial
Boy's Two Person Dinghy - 420
Girl's Two Person Dinghy - 420
Boy's Windsurfer - RS:X with 8.5 sail
Girl's Windsurfer - RS:X with 8.5 sail
Open multihull - Sirena SL16
Boy's Skiff - 29er
Girl's Skiff - 29er

Nacra15 rekommenderades som framtida flerskrovsutrustning och kommer att diskuteras vidare vid 2015 ISAF Mid-Year Meeting i Holland. Tidigast denna utrustning kan komma att ersätta Sirena SL16 är 2018.


Övrigt
Frankrike blir värdland för ISAF Youth Match Racing World Championship 2016.

Finalen i Nations Cup, Matchracing 2015 kommer att gå i Vladivostock, Ryssland med den europeiska regionfinalen i Howth på Irland.

Sveriges motion om ändrade åldersgränser för Ungdoms-OS 2018 gillades men sköts upp för beslut till mars 2015 då riktlinjer från IOK kommer.

Den nya världscupen diskuterades och världsrankingens koppling till denna.

/Svenska Seglarförbundet