Shakti vann Big Boat

Tyska Shakti från Hamburg, en Kerr 46 med skepparen Christoph Avenarius, vann storbåtsklassen före Blixt Pro Sailing och Progressiva, en one-off från Varberg.

Shakti´s navigatör Hagen Ross säger att han är lycklig över att han och båten vinner klassen. Förra gången han seglade runt Gotland tog det två dagar. Denna gång dröjde det tre dagar innan målgång.

- Vi har tio personer i besättning, mest vänner och bekanta men inga pro´s. Det svåraste med årets segling var faktiskt inomskärsseglingen med navigation i skärgården. Det var den stora utmaningen. Jättekul att vinna, en liten prestation med tanke på väderomständigheterna, säger han.

Intressant att konstatera att Shakti är den näst minsta båten i klassen.

Tvåa i Big Boat blev Thomas Blixt. Hade han vunnit hade det varit hans tionde klasseger under alla Gotland Runt-seglingar han deltagit i. Nu, onsdag förmiddag, tycker han det är skönt att vara i mål.

- Det var himla lång tid på vattnet och vi fick mycket segling för startpengarna, säger han och fortsätter:

- Det var ett bra race trots att vi aldrig hade vind starkare än 6  m/s. Vi har haft ett fantastiskt lagarbete, det märks ju mycket tydligt när vindarna är så svaga. Alla sitter på spänn och det är ett ständigt trimmande. Det mest dramatiska som hänt är att en av telefonerna laddat ur.

Han berättar att som tävlingen utvecklade sig hade man koll på de flesta i egna klassen mest hela tiden. Han valde väg att följa fastlandet för att få bättre vindar medan de andra gick längre ut.

- Min besättning har gjort ett enastående jobb. Det har varit mycket gott humör hela tiden, vi är ett happy ship trots att många segel har åkt upp och ner. Nu tar vi den gamla damen till bryggan vid Grand Hotel i Saltis så hon får ta igen sig, säger Thomas Blixt