Tävlingsanalyser under ÅF Offshore Race

KSSS har knutit upp Niklas Qvarnström, av landets främsta seglings- och tävlingsanalytiker. Niklas kommer att regelbundet rapportera från årets ÅFOR under alla tävlingsdagar och det går att läsa dem via www.ksss.se.

– Jag kommer att rapportera minst två gånger om dagen, sammanfattningar på morgon och kväll, säger Niclas och fortsätter: 

– Jag kommer att basera rapporterna på information från KSSS tävlingssekretariat men kommer också att ha ”egna” rapportörer ute på några båtar i startfältet.

Niklas har kikat i startlistorna för att hitta favoriter till årets tävling men menar att mycket är så beroende av väder och vind och oförutsedda händelser att det är nästan omöjligt att hitta en favorit. Men Patrik Forsgren i en First 36.7 och Thomas Blixt i sin TP-52 kikar han nog att kika extra mycket på.

– Tyska 51-fotaren Varuna måste ju ses som en av de stora favoriterna. Vinst på beryktade Sydney Hobart i vintras. Det ska bli spännande att följa hennes framfart i fridfulla Östersjön.

I slutet på 90-talet fick Niklas för sig att göra en hemsida om båten Tango, en Albin Express. Anledningen var dels att synas för att ge båtens sponsorer lite mer för pengarna de satsade i båten, dels en kul grej för att lära sig göra hemsidor och skriva lite html-koder. Sidan fick namnet Tangosailing.nu. Tango.se och Tango.nu var redan registrerade så därför blev det Tangosailing.nu.

På den tiden åkte han land och rike runt med sin Express för att segla och därmed fanns det en hel del att skriva om. Numera skriver han om det mesta i seglingsvärlden som ÅF Offshore Race, sörmländska jolleseglare, nya båtar och annat kul. Han kan gott betraktas som en segelsportens allätare.

Niklas menar att svensk segling generellt står sig ganska bra i en internationell jämförelse. Han gillar att läsa resultatlistor och se duktiga svenska killar och tjejer klara sig ganska bra i EM och VM. Däremot tycker han att andra seglare kan bli bättre på att åka utomlands och tävla, ”på samma sätt som tyskar, finländare, holländare och andra kommer till ÅFOR”.

Text: Göran Sachs