Team SCA spurtslog Mapfre – sexa till Kapstaden

Efter en imponerande spurt in till Kapstaden lyckades svenska Team SCA passera spanska Mapfre och knipa sjätteplatsen på första etappen av Volvo Ocean Race 2014-2015.

Under många dygn har Team SCA jagat längst bak i fältet och fortfarande på fredagsmorgonen såg det ut som om de inte skulle hinna ikapp spanjorerna som låg en bra bit före på vägen in mot Kapstaden. Men vid lunchtid var Team SCA förbi och före Mapfre över mållinjen. 

– Vi hade bestämt oss för att aldrig ge upp, att aldrig sluta kämpa, hur hopplöst det än såg ut, sade skepparen Sam Davies minuterna efter målgången.

Spanska Mapfre gjorde ett misstag när de valde att gå nära land. De fastnade i mycket lätta vindar vid den höga kusten nedanför det berömda Taffelberget och den svenska båten, som hade en bättre vinkel in mot Kapstaden, lyckades passera. I lätta vindar gled Team SCA över mållinjen.

– I natt seglade vi i vindar över 16 m/s iklädda överlevnadsdräkter och nu i slutet hade vi nästa ingen vind alls. Det är verkligen snabba kast. Men jag gillar det här bättre, sade Annie Lush på Team SCA.

Efter nästan exakt 27 dygn och 6 500 nautiska mil (drygt 12 000 km) till havs väntar nu några dagars vila för besättningen. Sedan inleds förberedelserna för nästa etapp som startar onsdag 19 november – från Kapstaden till Abu Dhabi.

Etapp ett vanns av Team Abu Dhabi Ocean Racing endast tolv minuter före kinesiska Dongfeng.