ÅF Offshore Race 2015

Nu är det vårväder, båtmässor och längtan till sommaren. Planeringen för 2015 års upplaga av ÅF Offshore Race är i gång. Jag heter Håkan Andersson och har fått förtroendet från KSSS att ta över som tävlingsledare efter Fredrik Feldreich.

Årets upplaga av ÅF Offshore Race och ÅF Offshore Race Classic inleds torsdag 25 juni då de första segelbåtarna förtöjer vid Skeppsholmen i Stockholm och påbörjar de sista förberedelserna inför kappseglingen. De tävlande segelbåtarna startar söndag 28 juni. Startområdet är utanför Kastellholmen mitt i Stockholm city. Första start är planerad till kl 10:00 på söndagsförmiddagen och vid 14-tiden skall samtliga tävlande, stora som små, nya som klassiska, ha påbörjat kappseglingen runt Gotland. Banan sträcker sig genom skärgården ut mot Sandhamn, vidare runt Gotland och målgången sker i Sandhamn. Banan som seglas utan uppehåll är ca 350 distansminuter. Banan för de klassiska båtarna är något kortare och istället för att runda Gotland rundar de en boj utanför Visby och återvänder till målet i Sandhamn. Prisutdelning planeras ske på onsdag 1 juli. Hela regattan avslutas senare på kvällen då de tävlande tillsammans med KSSS funktionärer avnjuter en traditionsenlig regattamiddag i Sandhamn.

Utöver regattans huvudtävling runt Gotland arrangerar KSSS lördag 27 juni en kappsegling med start och mål i Stockholm. Kappseglingen är öppen för de flesta segelbåtstyperna och vi får se traditionella segelbåtar tävla mot spektakulära katamaraner och trimaraner. Flera av deltagarna i ÅF Offshore Race tar chansen att göra ett sista träningspass medan andra tävlande passar på att erbjuda vänner och bekanta att pröva på att kappsegla på riktigt, mitt inne i Stockholm.

Vi funktionärer arbetar för att seglarna skall erbjudas de bästa möjliga förhållanden i samband med ÅF Offshore Race 2015. Ett stort antal frivilliga hjälper till under regattan och flera av oss inledde förberedelserna redan i september förra året med en utvärdering av 2014 års regatta. Detta har legat till grund för vinterns arbete. Vi är nu framme i mars och har kommit en bra bit på väg i våra förberedelser. Vi gör en del mindre förändringar inför sommarens regatta. Vi har förenklat anmälan samt att vi nu tittar på att göra några korrigeringar i bansträckningen för att öka utmaningen och öppna upp för fler vinnande vägval. Parallellt med det sportsliga arrangemanget arbetar vi febrilt med KSSS partners för att tillsammans skapa den seglarfest i Stockholm som vi alla vill uppleva. Till i år hoppas jag att vi kan erbjuda er seglare ännu bättre förutsättningar för en riktigt skön uppladdning inför söndagens start. Vårt mål är att både seglare och funktionärer skall känna sig varmt välkomna, i Stockholm och i Sandhamn. Så snart vi har ett preliminärt program kommer vi att presentera det på KSSS hemsida.

Inför årets regatta har vi gjort en särskild insats för att öka antalet internationella seglare. Vi vill skapa en härlig mix av deltagare med olika bakgrund som kappseglar på samma bana och som umgås i hamn. Vi har alla en gemensam utmaning i att göra segelsporten mer synlig för den breda allmänheten och vi vill med ert deltagande bjuda publiken på bästa möjliga startfält.

Inbjudan och anmälningsrutinen finner du på här och jag ber alla potentiella deltagare hjälpa oss funktionärer genom att anmäla er tidigt, så att vi har mer tid till att förbereda regattan.

Jag och mitt planeringsteam önskar dig och din besättning varmt välkommen till ÅF Offshore Race 2015.


Håkan Andersson
Tävlingsledare