Nyheter

Artemis Racing förstärker sitt team

2015-08-13 - America's Cup Artemis Racing har förstärkt sitt Americas Cup-team med två svenskar. Anders Gustafsson och Kalle Torlén har båda meriter från olympiska spel – men med helt olika bakgrunder och från olika sporter.

Nu får alltså den svenske OS-guldmedaljören från London 2012, Fredrik Lööf, sällskap av två landsmän i Team Artemis Racing. 

Anders Gustafsson är visserligen van vid båtar och vatten men han är inte seglare utan har deltagit i fyra OS i kanot. Vid OS i London 2012 nådde han sin främsta plats i ett olympiskt spel då han blev han femma i K1 1000 m. 36-årige Anders är också världsmästare och har fyra VM-medaljer och sex EM-medaljer i kanot.

Det var Anders själv som tyckte att han skulle passa bra som ”grinder” ombord på Artemis 45-fots katamaran och därför kontaktade han teamet.

– Jag tänkte att mina kunskaper, arbetsförmåga och motor skulle passa bra för segling, säger Gustafsson.

De moderna America's Cup-katamaranerna är extremt snabba och fysiskt krävande. Därför har teamet letat efter extremt starka och explosiva elitidrottsmän med rätt attityd och inställning. När de testade Anders Gustafssons fysiska och mentala förmåga blev alla i teamet oerhört imponerade och han är nu en i besättningen.

Kalle Torlén seglade sitt första och hittills enda OS när han deltog i Beijing 2008 och slutade på 18:e plats i 49:er klassen. Kalle, som fyller 30 år i september, har den senaste tiden tränat med Artemis både i San Francisco och på Bermuda. Och han har imponerat så pass mycket på teamledningen att även han numera är en del av besättningen.

På bild syns, från vänster; Anders Gustafsson, Kalle Torlén och Fredrik Lööf.