Ballads vinnande strategi – ett tidigt slag

I Classicsklassen vann Ballad, med skepparen Christer Salén, KSSS, för andra året i följd. Tvåa kom Gerdny med skepparen Kristoffer Melinder och på tredje plats finner vi Itaka, Patrick Ståhle. Placeringen anges efter beräknad tid. Ballad passerade Skanskobb för målgång strax innan klockan två morgonen mot tisdag. I klassen tävlade 16 båtar.

– Vi tävlar för att vinna och vi har tio tävlingstokiga i besättningen så det här känns härligt, säger Staffan Salén, KSSS ordförande och besättningsman på Ballad.

Staffan berättar vidare att de var nöjda med skärgårdsdelen av seglingen trots att de lätta vindarna inte gynnar en 34 ton tung båt som Ballad. Väl ute på havet gjorde man rätt snabbt ett slag in mot fastlandet vilket skulle visa sig vara lyckosamt. Efter rundningen vid Visby var det stadiga undanvindar hela vägen upp till Almagrundet.

– Vi har nytt storsegel i år vilket gör att vi kan hänga med bättre än förr. Slaget mot fastlandet just efter Almagrundet på vägen ner, blev nog avgörande. Och hemresan, i strålande sol och stadig undanvind, var härlig – som en bussresa till fjällen!

Avslutningsvis menar Staffan att den nya AIS-tekniken som nu finns på alla båtar, öppnat helt nya möjligheter för både besättning och åskådare:

– Nu kan vi löpande följa våra konkurrenter och göra taktiska analyser samtidigt som alla via webben kan följa vad som händer. Det gör seglingen svårare och roligare, säger Staffan Salén innan han återvände till sin båt för att röja, torka och packa ihop och ta igen förlorad sömn för att vara ship shape till kvällens Classicmiddag.

Det är ovanligt att samma båt i klassen försvarar sin titel. Anahita lyckades med den bedriften 2005 och 2006. I Classicklassen får vinnande båt varje år vandringspriset Visbypokalen. Den instiftades 1923 av seglarvänner på Gotland. 1926 erövrades den för alltid av Carl Matttisen men återuppsattes 1955.