Björn Holm från KSSS vann guld vid Kona-VM i Holland

Efter fyra intensiva dagars segling i holländska Brouwersdam stod det på söndagseftermiddagen klart att KSSS har fått en ny världsmästare i Kona One-klassen. Rutinerade Björn Holm lyckades erövra guldet.

Han vann efter en verklig strid på kniven där han lyckades hålla undan för 16-årige Sil Hoekstra från Nederländerna. Även bronsmedaljen bärgades av en svensk, Jonas Davidsson.

Mästerskapet avgjordes vid Brouwersdam Zeil & Surfcentrum där ett flertal internationella vindsurfingmästerskap har avgjorts genom åren. Totalt deltog 58 seglare, både damer och herrar som fick tävla i verkligt utmanande förhållande.

Redan under den första mästerskapsdagen kunde Björn Holm ta ledningen genom stor taktisk och teknisk skicklighet. Han lyckades sedan hålla undan för den unge holländaren Sil Hoekstra som kom allt närmare i sammandraget under de två sista dagarnas segling med vindar mellan 12 till 15 meter per sekund. Den sista tävlingsdagen blev nervpirrande men Björn lyckades behålla lugnet och kunde säkra guldet genom en andraplats i den sista seglingen, vilket gav en totalpoäng på 26 mot 29 för Sil Hoekstra som normalt seglar RS:X och är dubbel EM-mästare för juniorer.

- Jag är oerhört glad. Det är mitt tredje VM-guld och det klart tuffaste att erövra, med den hårdaste konkurrensen. Jag är imponerad av min unge konkurrent och hade vi haft en dag till med hårdvind, hade resultaten kunnat bli annorlunda, säger guldmedaljören Björn Holm.

Björn Holm tävlar för KSSS. Vinsten i 2015 års Kona One-VM är hans tredje. Sedan tidigare har han vunnit världsmästerskapen 2007 och 2013.

Även bronsmedaljen seglades hem till KSSS genom Jonas Davidsson. När resultaten summerades efter tolv seglingar hade Jonas 30 poäng, en mer än silvermedaljören.

- Det har varit ett privilegium att komma hit till denna härliga kappseglingsort. Jag lyckades hålla min segling på en väldigt jämn nivå vilket jag är oerhört nöjd med. Mest stolt är jag över min 14-årige son Elias som var yngst i hela fältet, säger Jonas Davidsson.

På trettonde plats kom Andrea Holm från KSSS. Hon blev nästa bästa dam i mästerskapet och hade två andraplatser som bästa resultat.

Kona One är en entypsklass inom vindsurfing som seglas i alla världsdelar. Damer och herrar tävlar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så jämna förhållanden som möjligt. Det är en tävlingsklass där taktik och teknik i stor utsträckning kommer främst vilket gör att klassen attraherar såväl unga talanger som erfarna vindsurfare.