Blixt Pro Sailing vann SM igen

Blixt Pro Sailing håller hög form i år. SM-seger för andra året i rad och det tredje SM-guldet på fyra år. Thomas Blixt, TP52:an Blixt Pro Sailing och dess 14 man starka besättning försvarade fjolårstiteln i årets tuffa SM i havskappsegling ORCi i Arkösund i helgen.

- Vi känner oss väldigt stolta över den här SM-titeln. Vi höll en jämn och hög nivå under hela regattan och vi har en samtrimmad, skicklig och härlig besättning med både unga och gamla, de flesta med lång erfarenhet, säger Thomas Blixt skeppare på TP52:an Blixt Pro Sailing.

KSSS-båten Blixt Pro Sailing vann sitt SM efter tre dagars segling, fyra bankappseglingar och ett längre havsrace på 68 sjömil. Med resultaten 1-4-10-2 efter banracen ledde TP52:an inför den avgörande havskappseglingen, men bara knappt och på samma poäng (7), före Swan 42:an Ladykiller, KSSS, med bland andra Martin Strömberg, som nyligen seglade Volvo Ocean Race på den kinesiska båten Dongfeng. 

Med 16 av Sveriges vassaste havskappseglingsbåtar i tävlingsklassen ORCi på startlinjen blev det också flera segrare i de fyra bantävlingarna, Swan 42:an Ladykiller, X-332:an Xplorer med KSSS Per Lundqvist som skeppare och Farr 40:an Stormtrooper och Jonas Andersson som skeppare.

Havskappseglingen skulle bli hård och oviss med höga vågor en ombytlig och stundtals hård vind.  Starten inne i Arkösunds trånga hamn i stark vind blev dessutom minst sagt kaotisk och dramatisk, men mitt i röran av båtar lyckades den stora TP52:an Blixt Pro Sailing tråckla sig ur utan att krocka och tog ledningen direkt. Den höll man sedan i 11 timmar 36 minuter, och vann den havskappseglingen, femte SM-etappen, på omräknad tid 1,15 minuter före Richard Bergqvists IMX40 Foxy Lady.

Totalt gav det Blixt Pro Sailing den andra delvinsten, totalsegern och SM-guldet.

– Vi seglade med fullt fokus genom hela det långa havsracet, tog rätt taktiska beslut och hela besättningen seglade otroligt vasst. Långa havsrace är ju verkligen vår gren Vi kan se tillbaka på en riktigt bra säsong.  

Blixt Pro Sailings besättning i SM 2015:
Thomas Blixt, skeppare
Stefan Winberg, taktiker
Jonas Svensson, navigatör
Marco Brizzi, storsegeltrim
Andreas Emmoth, trimmer
Jonas Tingelholm, keyboard
Sunkan Sundqvist, fördäck
Tim Danielsson, fördäck
Fredrik Nilsson, fördäck
Marcus Lagerquist, grinder
David Nogén, grinder
Carl Bohlin, trimmer
Lars-Ola Nordqvist, trimmer
Per Nogén, trimmer