Brons till Nautiska Racing i X-35 VM

Sista dagens två race på VM i X-35 i Köpenhamn seglades i hårda vindar på över 20 knop. Förutsättningarna var att alla tre toppbåtarna - finska Audi e-tron och Ultra samt KSSS-båten Nautiska Racing med Douglas Eklund och Björn Hansen hade chans att vinna guld.

Men redan i starten i race ett ryckte totalledaren Audi e-tron till sig en ledning som de aldrig släppte hur mycket båtarna bakom än kämpade. I och med vinsten var VM-guldet klart till finnarna men kampen om silver mellan Nautiska och Ultra avgjorde i sista racet. Inför race två ökade vinden ytterligare till 25 knop i byarna. I starten och uppför första kryssen tog en annan KSSS-båt, Rocket Racing, ledningen före Nautiska som tvåa och Ultra som trea vid kryssmärket. I det läget var silvret svenskt men efter att båda KSSS-teamen haft utmaningar med den hårda vinden på länsen så gick Ultra förbi och släppte därefter inte ledningen och även silvret gick till Finland med minsta möjliga marginal.

Det har varit fina tävlingar och arrangemang av KDY i Hellerup. Totalt 15 båtar kom till start vilket var något mindre än förväntat men samtidigt fanns många nya team och båtar från hela norra Europa och Skandinavien på plats vilket ger klassen en bra grogrund. X-35 är även fortsättningsvis Skandinaviens största entypsklass för kölbåtar +30 fot med totalt ett fyrtiotal aktiva team. VM 2016 seglas i Italien men redan 2017 seglas VM i Danmark igen och de flesta av teamen från veckan kommer nog tillbaka då. Tills dess seglas SLAM X-35 Cup i Stockholm och från nästa är får svenska, danska och norska team en gemensam X-35 Cup i Oslo/Västkusten/Öresund.

Slutresultat:
1. Audi e-tron Finland, 18 p
2. Audi Ultra Finland, 23 p
3. Nautiska Racing Douglas Eklund/Björn Hansen KSSS, 23 p
7. Xit Racing Robin Törnqvist/Anders Karén KSSS, 60 p
8. Rocket Racing Johan Rockström KSSS, 64 p