Cyklonen Pam försenar starten för Team SCA och Volvo Ocean Race

Den tropiska cyklonen ”Pam” har tillfälligt stoppat Team SCA och de andra båtarna i Volvo Ocean Race. Söndagens start av etapp fem är uppskjuten till tidigast på tisdag.

Då är det tänkt att båtarna ska segla från Auckland, Nya Zeeland, runt Kap Horn och upp till Itajai i Brasilien.

På den svenska tjejbåten Team SCA gör svenska Anna-Lena Elled sin andra etapp i tävling. Tillbaka ombord är också Sophie Ciszek som skadade ryggen på andra etappen, men efter två månader av rehab träning är hon nu med igen.

Ute till havs har man mätt upp vindstyrkor på cirka 55 m/s eller runt 200 km/h. Cyklonen ”Pam” hade varit på kollisionskurs med båtarna strax efter söndagens start – om båtarna hade släppts iväg som planerat på söndag eftermiddag. Men så blir det alltså inte.

Däremot kommer lördagens in port-race att köras som planerat med start kl 14, lokal tid.

– Den här cyklonen har verkligen tajmat den planerade starten väl. Nu får vi vänta ett par dygn och se vad som händer. Men jag tycker det känns spännande. De första dygnen kommer nog mest att handla om att inte köra sönder båt och besättning, säger Anna-Lena och fortsätter:

– Det är en spännande etapp med allt som Södra Oceanen har att bjuda på. Jag har aldrig seglat runt Kap Horn så jag frågade vår coach, Joca, vad han tyckte var det bästa med den här etappen. Han svar var; "Att gå iland i Itajai". Det säger en del. Det kommer bli både blött och kallt…

Den senaste etappen, från Sanya i Kina till Auckland på Nya Zeeland blev den jämnaste etappen i tävlingens 43-åriga historia då det skilde endast åtta minuter mellan de tre första båtarna. Och Team SCA, som kom in som sjätte och sista båt, var endast sju timmar efter segrande Mapfre – efter tre veckors kappsegling.

De som seglar femte etappen ombord på Team SCA är: Carolijn Brouwer, Nederländerna; Dee Caffari, Storbritannien, Sophie Ciszek, Australien, Sam Davies, Storbritannien, Abby Ehler, Storbritannien, Libby Greenhalgh, Storbritannien, Sara Hastreiter, USA, Stacey Jackson, Australien, Annie Lush, Storbritannien, Elodie Mettraux, Schweiz, Liz Wardley, Australien, Anna-Lena Elled, Sverige (OnBoard Reporter).