Donfengs klassisk etappsegrare i Volvo Ocean Race

Klockan 00.31 svensk tid korsade Dongfeng Race Team mållinjen i Sanya som vinnare av den tredje etappen i Volvo Ocean Race 2014-15. Bragdsegern innebär att det kinesiska laget nu tar ledningen i tävlingens totala poängställning.

Dongfeng Race Team tog täten under det första dygnet efter startskottet i Abu Dhabi den tredje januari och har sedan lyckats hålla konkurrenterna bakom sig i över tre veckor. Ingen kinesisk båt har vunnit en etapp i Volvo Ocean Race tidigare.

– Det är fantastiskt roligt för hela laget och kanske extra stort för de kinesiska seglarna att få vinna på hemmaplan. Det är ytterligare ett bevis på hur hårt vi tränat det senaste året, säger Dongfengs svenska seglare Martin Strömberg som inte deltagit i etappen utan istället fått extra vila på land inför resten av tävlingen.
– Det är skönt att toppa tabellen men detta är egentligen bara början. Alla har fortsatt att lära sig mycket under den här etappen och vi jobbar hela tiden på att bli bättre.

Efter segern och två andraplatser i de tidigare etapperna seglar Strömbergs lag nu upp i ensam ledning i den totala poängställningen. Jämfört med många av sina konkurrenter har de relativt lite erfarenhet från Volvo Ocean Race och deras framgång är det stora utropstecknet såhär långt under kappseglingen runt jorden.
De kinesiska seglare som ingår i truppen hade nästan ingen erfarenhet av havskappsegling innan de började träna inför tävlingen och Dongfengs ambition är att utveckla en ny generation kinesiska havskappseglare.

Ombord på Dongfeng Race Team under den tredje etappen fanns de två kinesiska seglarna Liu Xue ”Black” och Chan Ying ”Kit”, den franska skepparen Charles Caudrelier och hans fyra landsmän, australiensaren Jack Boutell samt lagets Onboard Reporter Sam Greenfield från USA.

Dongfeng var 45 sjömil framför Abu Dhabi Ocean Racing när de gick i mål och fyra lag slåss om de övriga pallplatserna. De väntas gå i mål under natten och om Abu Dhabi behåller sin andraplats kommer de att ligga tvåa i den totala poängställningen. Den svenska båten Team SCA ligger just nu drygt 80 sjömil efter femman Team Brunel och de väntas gå i mål under tisdag eftermiddag.

Den sjunde februari seglas ett In-Port Race i Sanya och dagen efter inleds den fjärde etappen till Auckland, Nya Zeeland. Volvo Ocean Race avgörs i nio delsträckor på vägen runt jorden och tävlingen avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.