Dramatisk dag för Artemis i Göteborg

Världens främsta seglare är i Sverige för Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg - en deltävling i världens mest prestigefulla seglingsevenemang. Dagens träningssegling blev dramatisk och svenska Artemis Racing välte på vattnet utanför Långedrag.

På lördagen avgörs två av totalt fyra seglingar i Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg och idag tränade lagen på tävlingsarenan i Långedrag. Under eftermiddagen samlades de sex tävlande lagens skeppare för en presskonferens i evenemangsområdet i Frihamnen.

– Det är fantastiskt att vara här och även om det varit blött och regnigt i veckan ser vi fram emot sol och bra tävlingsförhållanden under helgen. Vi vill ge hemmapubliken en bra show och prestera på topp, säger Nathan Outteridge, skeppare på den svenska båten Artemis Racing som idag kapsejsade under början av träningen.

Den svenska KSSS-båten lade sig på sidan och laget fick avbryta träningen för att undersöka skador på utrustningen. De kommer att tävla som planerat imorgon. 

– Alla ombord klarade sig bra och nu ser vi fram emot att kappsegla i morgon, säger Outteridge.

Nathan Outteridge är regerande Olympisk mätare i 49er-klassen och precis som konkurrenterna i helgens tävling tillhör han den yppersta världseliten i sporten. Bland lagens besättningar finns det Volvo Ocean Race-vinnare, flerfaldiga OS-guldmedaljörer och de som redan haft äran att lyfta sportens mest åtråvärda buckla, America’s Cup.

Jimmy Spithill (Australien) blev 2010 den yngsta seglaren som vunnit America’s Cup som skeppare och lyckades sedan försvara bucklan i den senaste upplagan av tävlingen 2013. Nu jagas hans Oracle Team USA av de fem utmanarlagen. 

– Det känns bra att vara pressad och att möta de allra bästa seglarna i världen, säger Spithill.

Sir Ben Ainslie är skeppare för det brittiska laget Land Rover BAR som vann den första deltävlingen av Louis Vuitton America’s Cup World Series i Portsmouth för en månad sedan. 

– Vi var överväldigade över att se hur många människor som stöttade oss i Portsmouth, säger Ainslie och fortsätter:

– Det var första gången vi tävlade mot de andra lagen i de foilande AC45:orna. Vi fick till det i den tävlingen men vi såg alla hur små marginalerna är och ett litet misstag kan vara väldigt avgörande.

De övriga skepparna i tävlingen är Franck Cammas (Groupama Team France) som vann Volvo Ocean Race 2012, Dean Barker (Softbank Team Japan) som tidigare vunnit America’s Cup för sitt hemland Nya Zeeland och Glenn Ashby (Emirates Team New Zeeland) med ett OS-silver i Tornado-klassen 2008 bland meriterna.

Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg avgörs 27-30 augusti i Långedrag. Evenemangsområdet i Frihamnen är fullt av aktiviteter varje dag, läs programmet för Race Village HÄR

Program för Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg:

Lördag 29/8 13.00 - 14.30 – Race 1 & 2
Söndag 30/8 13.00 - 14.30 – Race 3 & 4 (dubbla poäng)

Poängtabell Louis Vuitton America’s Cup World Series:

1. Land Rover BAR (Storbritannien) – 19p
2. Emirates Team New Zealand (Nya Zeeland) – 18p
3. ORACLE TEAM USA (USA) – 16p
4. Groupama Team France (Frankrike) – 13p
5. Softbank Team Japan (Japan) – 13p
6. Artemis Racing (Sverige) – 11p