En femetta till båt

En av två R 5-or som deltar i årets ÅF Inshore Race är ”Rödnäbba”, en praktfull träbåt byggd 1943 och med en historia bakom sig som trotsar det mesta. Den tidigare ägaren hade, efter avslutad segelkarriär, donerat båten till ett museum på Fjäderholmarna.

Där fick hon stå i 14 år tills nuvarande ägaren Janne Gustavsson kom in i bilden: ”Det var kärlek vid första ögonkastet! Jag bytte in min folkbåt, fick den gamla R 5-an och tog in henne i mitt garage för att börja renoveringen. Jag fick med mig hennes gamla segel och tillbehör liksom hennes originella styrning, en platt ratt i aktern.

”Hon var färdigrenoverad 1995 och visades sedan upp på mässan ”Allt för sjön” följande år. Renoveringen tog 4 år. Nu deltar hon för första gången i årets ÅF Inshore Race med besättningen Janne Gustavsson, Jörgen Ekner och Åke Rundqvist. ”Det ska tydligen bli lätta vindar vilket är bra för oss och vi känner ju omgivningarna rätt bra. Hon gillar inte större vågor och skvalp, hennes tyngd förstör lite för oss”, säger Janne Gustavsson och avslutar: ”Efter det här fortsätter vi till Åbo för att tävla mot 15 andra R 5-or.”