Första prognoserna: Sol – men vindsvag start

På med shortsen och solglasögonen – det vankas sol till starten av ÅF Offshore Race i helgen! Vi har pratat med SMHI:s meteorolog Marcus Sjöstedt om väderutsikterna inför starten.

Lagom till helgens start av ÅF Offshore Race så visar den svenska sommaren upp sin vackraste sida. Det väntas sol – även om seglarna kommer få kämpa med svaga vindar i starten.

– I morgon så det är det ganska lugna vindförhållanden. Det tenderar till att bli västlig vind, som kan öka lite under dagen, till 2-4 m/s. Under starten på söndag är det lugna förhållanden med ett flackt lågtryck som ligger parkerat, vilket inte ger några tydliga vindriktningar. Det väntas omkring västliga vindar med 1-2 m/s, men det ökar under dagens gång. Det blir 4 m/s som vrider till sydväst när båtarna kommer en bit ut, säger Marcus Sjöstedt meteorolog vid SMHI.

Prognoserna längre fram i tävlingen är osäkra. Men mycket pekar även på fortsatt sol och svagare vindar. 

Vi har en front som passerar under måndagen och tisdagen. Därefter sker en stabilisering. Nu kommer varmluften med hjälp av ett högtryck. Vi kan nå upp mot 25 grader i nästa vecka, säger Marcus Sjöstedt och fortsätter:

Ute till havs kan det nog blåsa upp lite grann. Sen är det mer osäkert i slutet av nästa vecka.