Fyra medaljer på Laser SM för KSSS

I helgen avgjordes Laser SM i Oxelösund. Totalt gjorde ca 100 seglare upp i klasserna Laser Standard, Laser Radial dam och herr samt Laser 4.7. KSSS fanns representerade i samtliga klasser och det var 20 stycken förväntansfulla och taggade KSSS seglare som samlades för en första briefing på lördag morgon.

Tyvärr var inte vinden lika laddad som seglarna utan dagen inleddes med väntan på land. Vid lunchtid skickades så seglarna ut på vattnet och efter en lång dag på vattnet kunde det summeras att vi fått till två långa race i samtliga klasser. Förhållandena var långt ifrån de vi är vana vid, istället för Baggens snabba vrid bjöds det på stora svårförutsedda tryckskillnader över banan. Den svaga vinden och det faktum att racen tog över en timme ställde hårda krav på seglarnas koncentrationsförmåga och tålamod då det var lätt att bli frustrerad över förhållandena istället för att fokusera på sin egen insats.

Redan efter första dagen kunde man se att KSSS seglarna Wille Kark och Hugo Svensson kopplat greppet i Radial herr. I övriga klasser var det mer öppet, inte minst i Laser Std där topp tio var extremt jämt.

Söndagen inleddes lovande med vind som, helt i enlighet med prognosen fyllde på från sydväst. Prognosen lovade ökande vind upp till 7 m/s men så snart första gruppen startat dog vinden och racet fick avgöras i så gott som bleke. Som grädde på moset vred vinden dessutom 60 grader och det var stora omkastningar i fältet. Till följande två race kortades banan av samtidigt som vinden åter fyllde på vilket gjorde att vi fick mer normal längd på racen, ca 40 min.

Inför sista racet var medaljstriden helt öppen i Laser Std och 4.7. I Radial herr stod det klart att Hugo och Wille skulle ta guld och silver, frågan var bara vem som skulle knipa guldet. När dimman skingrat sig visade det sig att Hugo Svensson fått revansch på Wille från JSM och stod som nykorad svensk  mästare i Laser Radial herr och Wille Kark tog silvret. I 4.7 lyckades Ask Lindstedt-Nyberg sensationellt nog som ny i klassen och efter bara två träningsdagar knipa silvret! I Laser Std lyckades Lukas Bergman i det extremt jämna fältet bärga bronset.

Totalt blev medaljskörden för KSSS alltså: 1 guld,. 2 silver och 1 brons!

För för komplett resultatlista  klicka här

Vid pennan/

Robert Strange, Lasercoach KSSS