Guld till KSSS genom Jonas Davidsson vid vindsurfing-SM

När SM i vindsurfing i Kona One-klassen på söndagseftermiddagen avgjordes i Malmö kunde Jonas Davidsson från KSSS bärga guldet efter en helg med mycket stabil segling.

Årets svenska mästerskap avgjordes inför storpublik precis utanför Västra hamnen i Malmö där många nationella och internationella mästerskap har avgjorts genom åren. Solen flödade under helgen och de två tävlingsdagarna bjöd på såväl lättvind som hårdvindssegling. Den som bäst lyckades bemästra dessa förhållanden var stockholmaren Jonas Davidsson Vitell. Genom mästerskapets åtta seglingar höll han en genomgående hög nivå och visade prov på stor taktisk skicklighet.

Det var en skön vinst, trettioett år efter mitt första SM-guld. Jag har tränat stenhårt denna säsong tillsammans med min son Elias och varit på vattnet i princip varje dag med vind sedan mars månad. Därför känns det otroligt kul när allt slit betalar sig, berättar Jonas Davidsson Vitell.

Årets SM-vinnare presterade en jämn resultatrad: 3-3-4-2-(12)-1-2-2. Det gav honom en totalpoäng på 17, tolv poäng före flerfaldige världsmästaren i OK-jolle Bo-Staffan Andersson och 13 poäng före Anders Pers som vann bronset.

Guldmedaljören Jonas Davidsson har mycket seglingsrutin att falla tillbaka på efter en lång karriär på vindsurfingbanorna runtom i världen. Han vann VM i rundbottnat år 1985 och har även ett flertal SM- och NM-tecken i denna klass. Han har också ett grundmurat rykte som konstruktör och hans egen Davidssonbräda var en hårsmån från att bli officiell OS-bräda 1988 i Seoul.

Jonas son Elias (14 år), också tävlande för KSSS var mästerskapets yngste deltagare. Han kom på en sammanlagd elfteplats av 43 deltagare. Han är svensk vindsurfings stora talanger.

Tävlingarna hade även status som öppet svenskt mästerskap. Här stod den danske vindsurfinglegenden Tim Aagesen som vinnare efter att ha vunnit fem av sammanlagt åtta race. Han har vunnit världsmästartitlar i fyra vindsurfingklasser under fyra decennier sedan 1981.

Kona One är en av de snabbast växande vindsurfingklasserna i världen. Det är en så kallad entypsklass och alla tävlar på identiska brädor där segelstorleken avgörs av seglarens vikt. Allt för att ge så rättvisa förhållanden som möjligt vid start. Damer och herrar tävlar också tillsammans. De svenska seglarna har skördat stora framgångar internationellt, både på senior- och juniornivå de senaste åren. Vid EM förra året vann Sverige både guld och silver genom syskonen Adam och Andrea Holm, 20 respektive 18 år gamla. Adam Holm befinner sig nu mitt i en satsning mot OS i Rio i vindsurfing.

Det var bara att ta chansen när våra unga stjärnor inte kunde vara med här i Malmö. Den här gången kunde jag visa att gammal är äldst. Nu ser jag fram emot Mästarnas Mästare i Båstad senare i höst, säger Jonas Davidsson.

Genom vinsten i SM kvalificerade sig Jonas Davidsson Vitell till ett av seglingsårets stora höjdpunkter, Mästarnas Mästare. Där möts samtliga svenska mästare under en helg i Båstad för att kora vem som är årets vassaste seglare. Tävlingarna avgörs i båtklassen J70 som samtliga mästare kommer att segla under helgen.