Håkan Andersson ny tävlingsledare i år

En viktig person som ’gör sitt första ÅF Offshore Race’ är den nye tävlingsledaren Håkan Andersson. Men det är inte riktigt sant – han har suttit i tävlingsorganisationen och varit med om åtskilliga Gotland Runt-tävlingar men nu är han tävlingsledare för första gången.

Nervöst, kan man tänka? ”Ånej, det stadiet har jag kommit över. Nu är alla funktionärer på plats, hamnen fungerar och deltagarna strömmar in. Nu vill jag komma igång. På söndag går första starten kl.10 och sedan genomförs sammanlagt 12 starter, den sista, Big Boats, klockan 13.”

Han är mån om att visa upp ett öppet och informativt tävlingsupplägg. Han uppmanar alla intresserade att använda KSSS web för att kunna följa starten och läsa vad bloggande besättningar skriver under hela tävlingen. Havskappseglingsbanan går från Stockholms ström, passerar Vaxholm och Lindalssundet, ut på Kanholmsfjärden, passering norr om Sandhamn, ner och runda Hoburgen på Gotland, fritt vägval väster eller öster om Gotska Sandön och sen målgång vid Skanskobb.

Väderutsikterna är osäkra. Ett lågtryck med lätta skurar och lätt vind bestämmer. Vindarna är svaga och växlande. Men vad händer om vinden dör ut, finns en Plan B: ”Jovisst, då blir det först en parad av alla deltagande båtar längs med Stadsgården. Sedan får de med motorkraft ta sig till Sandhamn där det blir omstart vid halv nio-tiden på söndag kväll.”

Fotnot: Sju dagar före tävlingen och sju dagar efter hade vi cirka 220.000 besökare och drygt 2,2 miljoner sidvisningar på vår hemsida.