Itaka – första starten redan 1937

Itaka, den klassiska R10, gjorde sitt första varv runt Gotland 1937 under Visbyseglingen, en förlaga till dagens ÅF Offshore Race. Traditionen har fört dem hit år efter år och nu är det dags igen.

Vi tar ett varsamt kliv ombord på den fantastiska Classicbåten Itaka och får ett par ord med skepparen Patrick Ståhle. Itaka är ritad av Tore Holm 1933 och byggd 1933-34 på Neglingevarvet. 

”Det är tionde året vi startar, det är en rolig tradition och kul att så många Classicbåtar samlas.  Många är fortfarande är i originalskick, men uppdaterade med modern utrustning”, säger Patrick, ”titta bara på Beatrice Aurore här bredvid”. 

”Det är blandningen mellan skärgård och hav som gör ÅF Offshore Race väldigt spännande. Att segla i Stockholms Skärgård kräver helt andra kunskaper än att segla på öppet hav. Det var lite tufft för två år sedan för oss i Classic klassen när vinden dog och vi stod stilla. För oss med de äldre båtarna är vi väldigt beroende av väder och vind.”

Patrick ger oss även en historielektion om ”Glas–Kalle”, John Carlsson, en av Itakas förste skeppare, Sveriges första proffseglare och KSSS medlem från 1896 till sin död 1935. Glas-Kalle, var glasmästare till yrket och upphovsman till ” Glasmästare Karlssons prima sillinläggning” numera kallad Glasmästarsill.