Ja må den leva uti hundrade år!

Saltsjöbadsregattan seglades den 16-17 maj. För hundrade gången! Det firade himlen genom att under söndagen släppa lika mycket regn som under de föregående 99 regattorna tillsammans. Men nu är ju segling inte en sport för väderängsliga. 37 båtar gjorde upp i fem klasser. Gemensamt för dem alla var att de är enskrovsbåtar med köl.

Lördagens seglingar bjöd på fin propagandasegling. Det var litet vindfattigt på förmiddagen men när sjöbrisen väl kom vid halvettiden blåste det cirka 6-7 meter sydost. Banan blev lagd utanför "Sunes vik" (Moranviken) i en yttre och en inre loop. På det sättet gick racen på rulle och fyra seglingar var, för de fem klasserna kunde genomföras på 3,5 timmar.

– Jag är imponerad av funktionärerna som snabbt och säkert var på plats för att flytta bojar och skapa så bra förutsättningar som möjligt. Men också av seglarna. På hela regattan hade vi bara två enskilda återkallelser vilket visar på disciplin, säger Johan Hedberg, klubbdirektör KSSS. 

Sällskapet försitter sällan en chans att fira. Så med hundra år på nacken var det självklart att Klubbkommittén med Gustaf Johnsson i täten hade laddat på litet extra. Ett hundratal seglare bjöds snittar, champagne och högtidstal av ordförande Staffan Salén. 

Dessutom delades tre minnesplaketter till särskilt bemärkta Saltsjöbadsregattaseglare ut. Gutta Johansson, Stefan Winberg och Bosse "Långryggen" Alström förärades med dessa. 

Söndagen blev en utmaning. Baggensfjärdens vatten, vår racebana, innehåller normalt en salthalt på 0,9 procent. Men frågan är om inte detta förhållande ändrades under söndagen. Sött vatten från himlen gjorde seglingen till en extra utmaning. Men Johan Hedberg ekiperade sig med sin käcka sydväst och det var race-mode. Samma vindriktning som under lördagen, men något svagare vind, upp till fyra meter. 

Tittar vi på resultat så var det ren utklassning när de sju Drakarna gjorde upp. Classmate med Gutta Johansson satte fem spikar av sex möjliga. 

Express – Skumpan med Ronny Gustavsson och besättning visade att fjolåret inte var en turträff. Liksom i den 99:e upplagan var de klart snabbast, spik i fem race och tvåa som sämst. Imponerande!

Folkbåt – Även Sjöjungfrun återupprepade fjolårets triumf. Donald Bratt från Vikingarnas tog tre spikar. Men det var jämt - ett poäng efter Sjöjungfrun kom Lars-Gunnar Lindberg, också från Vikingarnas Segelsällskap.

Neptun – I denna klass var det fjolårets tvåa som lyckades bäst, Blå af Avund med Leif Bodinson bakom rodret.

X-35 – Hemmaseglaren Robin Törnqvist, KSSS, i Xit visade sig vara vassast i de tuffa förhållandena.

För alla resultat, klicka på knappen nedan.