KSSS Blogg: KSSS bland världens tio bästa yacht klubbar

Vi i sällskapet tycker att den verksamhet vi bedriver håller hög standard (därmed inte sagt att det inte finns mycket att ytterligare utveckla och förbättra). Lite kul är det då att jag blev uppmärksammad på en artikel i Super Yacht World som för en tid sedan listade världens "Top Ten Yacht Clubs". Ett subjektivt urval naturligtvis ("our choice of the worlds best Yacht Clubs") men det är ju roligare att vara med på listan än att inte vara det.

Så vilka ingick i urvalet undrar ni? Jo följande hyggligt namnkunniga klubbar klarade nålsögat tillsammans med oss (utan inbördes ordning):

Hong Kong YC
Den ledande YC i Sydostasien med över 10 000 medlemmar vilket, såvitt jag vet, gör den till världens största. HKYC har bland annat skymtat förbi i olika James Bondfilmer och bedriver en mycket omfattande verksamhet. 

Royal Yacht Squadron
Baserad i the Solent och ordnar bland annat Cowes Week varje år. 

KSSS
Som tredje onämnd klubb dyker vi upp. Som anledning anförs bland annat vår långa och rika historia, vårt breda spektrum av aktiviteter och våra sportsliga framgångar. Detta framstår som rimligt, av de som är med på listan är vi den delat äldsta (tillsammans med Royal Thames), den näst största (efter Hong Kong) samt möjligen den med flest olympiska medaljer (15) och dessutom någon gång vinnare i de flesta av världens stora kappseglingar. Fn har vi därtill utmanare i AC, VOR och Alpari Match Race cupen mm. Få av klubbarna på listan kan nog visa upp den bredd av verksamhet som vi (och de övriga 4 stora nordiska klubbarna) har.

St Francis YC
Baserad på vattnet mitt i St Francisco hade vi ett mycket trevligt utbyte med dem i samband med senaste Americas Cup. Har liksom vi stora sportsliga framgångar i bagaget. 

YC Costa Smeralda
Kanske världens exklusivaste YC baserad i Puerto Cerva Sardinien. Häftigt klubbhus och häftiga seglingsförållanden. 

YC de Monaco
En utmanare till Costa Smeralda om titeln världens exklusivaste YC. Helt nytt klubbhus blev just klart mitt i Monacos hamn. 

Royal Thames Yacht Club
Har ett klubbhus på Knightsbridge i centrala London. Hade förr sina seglingsaktiviteter på Thamsen (!) men numera är det mesta förlagt nere i The Solent. 

Royal Bermuda YC
Ordnar bland annat Newport Bermuda Race vartannat år, en av världens mest prestigefyllda havskappseglingar. 

Royal Langkawi YC
Den enda som var ny för mig på den här listan. Ligger i Malaysia i oerhört intagande miljö att döma av bilderna. 

New York Yacht Club
Världens mest kända YC? Innehade Americas Cup från 1851 till 1980 talet. Fantastiskt klubbhus mitt i NYC och ett i Newport av högsta dignitet. Oerhört stort utbud av aktiviteter. Samarbetar med de stora nordiska YC genom organisationen North American Station. 

Som medlem i KSSS är det bara att glädjas åt detta. Även om urvalet som sagt är subjektivt så är det i alla fall ett slags kvitto på att den verksamhet vi bedriver och det KSSS väcker anklang även utomlands! 

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet