KSSS Blogg: Pelle Gedda och Staffan Larsvall

Gångna helgen var det dags för Pelle Gedda Cup i Drake. Den viktigaste ostkustseglingen i klassen som hålls till minne av en av Svensk seglings största märkesmän.

Pelle var en stor man inom svensk segling både till lands och till sjöss, dels som KSSS ordförande dels som skicklig seglare inte minst i Drakklassen där OS silver 1952 och vinst i guldpokalen hörde till de främsta meriterna.

Regattan inleddes dock med en hyllning av en annan märkesman nämligen Staffan Larsvall som nyligen gick ur tiden. Detta skedde genom en ceremoni där ett 15-tal Drakar samlades utanför den Larsvallska bryggan i Moranviken där vi lade ner en krans på vattnet och höll en tyst minut.

Under denna minut kunde vi dra oss till minnes en energisk person, ständigt i rörelse, ständigt uppfinningsrik, entreprenör, duktig seglare i ett otal klasser, de sista åren i Drake oftast med kamraterna Andersson och Kjellin, duktig slalomåkare och Saltsjöbadsprofil. Men framför allt en person man blev glad att träffa och som försvann alldeles för tidigt.

Sedan tog uppgiften på havet vid och vädret var relativt fostrande. Byar på upp till 12-13 meter, kallt i luften och ännu kallare i vattnet. Det kompletterades av ett alltmer forsande regn. Vi hann genomföra 4 seglingar där vi på Lumme (Olle, Patrik S och undertecknad) blandade och gav lite med serien 5,1,1,5. Det var jämna seglingar: i sista racet kom båt 2-5 in inom loppet av 5 sekunder. Bäst seglade Jacob Wallenberg och hans besättning på Ming som ledde och därtill hämtade hem Staffan Larsvalls pris, skänkt av familjen till vinnaren i första seglingen.

Andra dagen bjöd också på unik väderlek, den här gången i form av rikligt tilltagen vind. Så frisk att starten uppsköts en timme. Sedan avtog vinden lite och vi stack ut.I Stavsnäs blåste det 15 m/s med 17 i byarna. Sannolikt var det inte fullt lika mycket på Baggen men kring en 13 m/s blåste det nog med mer i byarna. Solen sken dock och på fjärden myllrade det av allt från optimistjollar till föerskrovsbåtar. Tack vare den eminenta seglingledningen med Jocke Ameln som härförare lades det upp fina banor och vi kunde komma iväg. I första seglingen fick vi till det och vann någon halv båtlängd före Liljeblad/Hedberg/Magnusson. I race två var rollerna ombytta. Ett något decimerat race med bara 9 båtar efter att ett antal fått utgå efter haverier av olika slag.

Sammantaget innebar det att vi hade glädjen att ta hem Pelle Gedda cup  i år efter två år i Team Lindas ägo. Det finns all anledning att tacka Havsörnarna för det fina arrangemanget, Gutta Johansson för tävlingsledarskapet, Leffe Carlsson för varvsvärdskapet, Gurra Krantz för grillkonster och crew på land och vatten i form av Marillo, Lotta, Riggis, Calle, Jonathan och Castenfors.

Med ömmande händer.

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet