KSSS Blogg: Rivstart för Allsvenskan

I helgen avhölls den första omgången av Allsvenskan i segling. Tävlingen är ett initiativ av Svenska SeglarFörbundet (SSF) där seglingsklubbar från hela Sverige får möjlighet att möta varandra i en nationell serie.

I 6 båtar (J70:or) möter alla alla i ett otal omgångar (35 starter hann man med nu i helgen). De tre bästa klubbarna kommer, när serien avslutats, att få representera Sverige i ett "Champions League" i höst där de får möta de bästa klubbarna från andra länder.

Kort sagt ett mycket bra initiativ för att både få ett ökat intresse för seglingen både medialt, hos allmänheten och bland de deltagande klubbarna. 

Arrangemanget kunde knappast heller ha fått en bättre start, vare sig för SSF eller KSSS! Första deltävlingen avhölls nämligen på Baggen i strålande sol i huvudsak friska brisar och med KSSS som värdklubb. Det var uppbullat inte bara i cafeterian i sjövillan men också med bland det bästa som Sverige kan uppbåda i form av tävlingsorganisation: Robban Ohlsson som tävlingsledare, Magnus Woxén styrde banläggningen, Anders Larzon var domare på vattnet och Peter "Blur" Gustavsson informationshub på land för att nämna några… Kommentatorer (ja verkligen!) var inga mindre än Stefan Rahm och Lasse Linger. Därtill vimlade det runt en hel del publik i det vackra vädret (Sune var där!), inte minst på lördagen och söndagen samt alla deltagare från de 18 klubbarna som ställde upp i denna Allsvenska premiär. 

KSSS hade ett mycket ramstarkt lag på plats för att försvara klubbens färger. Micke Lindkvist med gedigna meriter från bla J80-klassen (samt ett EM-guld i matchracing!) var skeppare. Besättningen utgjordes i övrigt av Ingemar Sundstedt, en evigt ung 73-åring som kamperat med Micke under lång tid på J80:n, Sandra Sandqvist OS-satsande i Nacra 17 samt Rodney Ardern med multipla meriter från både Americas Cup och VOR. 

Ett starkt lag kunde behövas, i snart sagt varje ekipage hittade man ytterst meriterade seglare och man förstod från början att det skulle bli tätt och tight. Det började dock bra när vårt lag seglade hem själva premiärseglingen på ett stabilt sätt. Första dagens dominant var dock Ekolns Segelklubb (Uppsala) som gjorde rent hus med bara spikar . Tätt efter återfanns KSSS på andra plats och GKSS på tredje. 

Och sedan rullade det på: Samtiga lag han genomföra 11 seglingar under varierande omständigheter, från vindar över 10 m/s ner till väldigt lätta brisar på söndagen. 

Och ni vet hur det gick: KSSS vann! Micke, Ingemar, Sandra och Rodney seglade in mäktiga 62 av 66 möjliga poäng (man fick 6 poäng för seger, 5 poäng för andraplats etc). Därefter följde Stockholms 606 klubb (53 p), Ekoln (51 p), Hjuvik (51 p) och GKSS (49 p). Å Sällskapets vägnar skulle jag vilja gratulera vår vinnarbesättning till en otroligt imponerande insats där de visade sig behärska alla typer av väder och motstånd. Otroligt kul och speglar kan jag tycka den spännvidd som finns i vår klubb.  Ge nu våra premiärsegrare en rejäl klapp på axeln när ni ser dem härnäst! 

Jag vill också passa på att tacka alla på KSSS som hjälpte till under helgen med att lägga banor, köra besättningstendrarna, hjälpa till på startfartyget mm. Tack vara era insatser blev det ett arrangemang vi kunde vara stolta över att stå värdar för!

Slutligen kan vi konstatera att Allsvenskan har alla förutsättningar att bli den succé som SSF och många med dem hoppas på. Bra format, kul båttyp och hög klass på arrangemanget. Nästa omgång går av stapeln i Malmö den 16-17 augusti. Då kommer KSSS att vara the team to beat, kul!

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet